3x creatieve hotspots in Shenzhen

Redactie Lonely Planet

Nog geen dertig jaar geleden was Shenzhen een slaperig vissersstadje aan de rand van Hong Kong, aan de andere kant van het water op het vasteland van China. Tegenwoordig is het een van de economische grootmachten in het land, met meer dan 12 miljoen mensen die de creatieve stad hun thuis noemen.

Shenzhen maakte furore als "de fabriek van de wereld" toen het aan het eind van de jaren 80 tot Speciale Economische Zone werd uitgeroepen. In de laatste tien jaar is de stad getransformeerd tot tech hub en nu is het de thuishaven voor enkele zeer innovatieve Chinese bedrijven. Shenzhen wordt ook steeds meer een creatief centrum. Om zijn reputatie in de kunsten kracht bij te zetten kreeg het in 2008 de titel van Unesco Creative City. Dit bezegelde zijn transformatie van industriële machine naar creatieve hoofdstad.

Het is nog een hele opgave om deze enorme stad te verkennen. Om je op weg te helpen hebben we daarom vast drie van de beste designspots van Shenzhen op een rijtje gezet.

Design Society is in 2017 in samenwerking met het V&A geopend | Foto: Cathy Adams / Lonely Planet

Design Society

In december 2017 werd Shenzhens ontluikende reputatie als design hub bekroond door de komst van Design Society in de haven van Shekou. Dit glazen gebouw in chique wit werd ontworpen door de gelauwerde Japanse architect Fumihiko Maki. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het Victoria & Albert Museum in Londen en de China Merchants Group. Deze spil voor designeractiviteiten biedt galerieën, studio's voor kunstenaars en een gigantische openbare ruimte.

Het met palmbomen bezaaide OCT Loft | Foto: Cathy Adams / Lonely Planet

OCT Loft

Steden over de hele wereld beginnen in te zien hoe het transformeren van industrieel erfgoed naar ruimtes gericht op kunst van invloed kan zijn. Shenzhen's versie hiervan is het met palmbomen bezaaide OCT Loft, in de wijk Nanshan. Het heeft brede lanen, een ontspannen sfeer en een reeks geklimatiseerde galerieën die het de ideale plek maken om kennis te maken met de grassroots kunst van China.

OCT Loft is een uitgestrekt complex van kleurrijke fabrieksgebouwen, waarvan sommige zijn versierd met cartoonachtige kunst. Het omvat alles van enorme kunstgalerieën tot kleine designwinkels (neem eens een kijkje in IM Loft Shop en het eigenzinnige Incover). Het voormalige industriegebied herbergt ook een scala aan levendige restaurants, zoals het Maleisische Champor Champor en het kunstzinnige My Coffee, en zelfs een aantal patisserieën. Nadat de zon is ondergegaan kun je naar een bar als Penny Black Jazz Bar, waar de meeste avonden livemuziek te horen is.

Japans design in Shenzhen | Foto: Cathy Adams / Lonely Planet

Muji Hotel

Muji, het meest herkenbare designmerk van Japan, koos eind 2017 voor Shenzhen als locatie voor zijn eerste hotel. Voor designliefhebbers die een nacht in China willen doorbrengen is dit de ideale keuze. Het Muji Hotel ligt in het chique winkelcentrum UpperHills, in de wijk Futian. Het hotel is een elegante laagbouw met houten gevels, heeft 79 kamers en een enorme Muji-winkel - de grootste van China. Er is ook een Muji-restaurant op de begane grond dat Japanse klassiekers serveert.  Het enige nadeel? Het wemelt er van de influencers uit Shenzhen die naast het Muji-logo poseren.

Shenzhen is een van de Best in Travel-bestemmingen van 2019! Ontdek hier de hele lijst. 

Openingsfoto: real444 / iStock