3 x epische landschappen in Duitsland

Redactie Lonely Planet

Duitsland herbergt spectaculaire landschappen: uitgestrekte velden met idyllische vakwerkdorpjes en bossen waar sprookjesachtige paleizen uit de grond rijzen.

Ontdek drie adembenemende landschappen, van wijnvelden tot de kolossale Alpentoppen.

Proef heerlijke Rieslings in de Moezevallei | Foto AM-C / iStock

Moezelvallei

Duitse wijnen worden regelmatig onderkent, maar als je jezelf hebt gezworen aan Bacchus (de Romeinse god van de wijn) zal een reisje langs de meanderende Moezel je snel bekeren. Toevallig genoeg waren het ook de Romeinen die hier voor het eerst wijn maakten, zo'n 2000 jaar geleden. Zij hebben ook de stad Trier gesticht, dat daarmee Duitslands oudste stad is (samen met Worms). In Trier kun je nog veel van de Romeinse beschaving ervaren, zoals de amfitheaters, thermale baden en de beroemde Porta Nigra stadspoort. Trier is ook een perfect startpunt voor een autorit of fietstocht langs de rivier. Onderweg naar Koblenz word je getrakteerd op legendarische middeleeuwse kastelen, historische wijnkelders en Europa's steilste wijngaard. Bernkastel-Kues met zijn vakwerkhuizen, Traben-Trarbach waar je de Belle époque nog kan ervaren en het romantische Beilstein zijn stuk voor stuk uitnodigende dorpjes om een kijkje te nemen. En proef dan ook meteen de fijne Rieslings en andere typisch Duitse wijnen. 

Bergbeklimmers bereiken de top van de Zugspitze, de hoogste piek van Duitsland | Foto: Mildax / Shutterstock Images

De Beierse Alpen

Zoals Atlas de wereld op zijn schouders draagt, ondersteunen de Beierse Alpen de rest van Duitsland. Aan de voet van deze potige bergen ontvouwt zich een poëtisch landschap van wouden, beekjes en weidevelden bedekt met wilde bloemen: ideaal terrein voor allerlei buitenactiviteiten. Bovenaan het lijstje met must-sees staat Schloss Neuschwanstein, het beroemde kasteel met de torentjes dat de inspiratie vormde voor het Disneylogo. De magie van zijn aangezicht onthult zich pas echt na zonsondergang, als de dagjesmensen al zijn vertrokken. In Beieren bruist het van de kerken en zelfs niet-vrome types zullen waarschijnlijk kunnen genieten van de uitbundige rococokerk van Wies (de Wieskirche), die op een serene manier oprijst uit een alpenweide. Fervente berg- en wintersporters zullen zich thuis voelen in Garmisch-Partenkirchen, vanwege zijn fameuze skihellingen en de spectaculaire kabelspoortreinrit naar de top van de Zugspitze, Duitsland's hoogste berg. De duistere toerist kan het hoofd bieden aan Duitslands sinistere verleden in Berchtesgaden en een bezoek brengen aan Kehlsteinhaus (het Adelaarsnest), dat gebouwd werd als Hitler's theehuis. In het Dokumentationszentrum Obersalzberg leert een tentoonstelling over de tijd dat de stad diende als het zuidelijke hoofdkwartier van de NSDAP.

Hikers in het magische Zwarte Woud | Foto: Juergen Wackenhut / Shutterstock Images

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een stukje Duitsland dat is doordrenkt van tijdloze mystiek. Hier zijn delen van het bos zo donker en dik dat je niet verbaasd zou zijn als je daadwerkelijk tegen het snoephuisje van de heks uit Hans en Grietje op zou lopen. De regio ontvouwt zich ten oosten van de Rijn, tussen de Zwitserse grens en het elegante Baden-Baden met zijn glorieuze thermale baden en casino. Met meer dan twee dozijn sterrenrestaurants is het een mekka voor de fijnproever. Het is ook de geboortegrond van de Schwarzwalder Kirschtorte, de romige, met kirschwasser overgoten confectie. Cafe Schäfer in Triberg serveert een fantastische versie. Triberg is tevens de koekoeksklok-hoofdstad van Duitsland. Hier kan men twee exemplaren bekijken die zo groot zijn als een huis. Daarnaast behoren de watervallen van de veelzijdige stad tot de hoogste watervallen in Duitsland. Vanaf hier is het dan slechts een korte rit naar de charismatische universiteitsstad Freiburg. Bekijk hier het Munster van Freiburg, de indrukwekkende kathedraal, en strijk je neer op één van de met cafés bezaaide pleinen.

Foto: Britus / iStock