3 x de beste Europese foodhallen

Redactie Lonely Planet

In de laatste jaren hebben foodhallen enorm aan populariteit gewonnen, met nieuwe spots die als paddestoelen uit de grond schieten. Sommige zijn gehuisvest in prachtige gebouwen die ervoor gemaakt zijn, en een deel in lege opslagruimtes en warenhuizen.

Het is een paradijs voor de besluiteloze eter. Hier en daar eet je een hapje van een van de vele internationale kraampjes en stopt pas als je je buik rond hebt gegeten. Hierbij de drie mooiste (en lekkerste) foodhallen van Europa!

Het beroemde Harrods' warenhuis in Londen. Foto: dynasoar / iStock

Harrods, Londen, Engeland

In het hart van het luxe warenhuis Harrods’ doen de allerrijksten van Engeland (of in ieder geval hun bedienden) al ruim 200 jaar hun boodschappen. In deze Art Nouveau-stijl foodhall lijkt alles te glanzen: van de marmeren oesterbar en de handgesneden ijssculpturen bij de visafdeling tot de hoge gewelfde spiegels achter de toonbanken van de bakkerij.

Haal de aristocraat in je naar boven met lepels kaviaar, sissende borden gegratineerde kreeft, kristallen kommen met roomijs, en kleurrijke macarons.

Must eat:
Neem plaats in de prachtige zwart-witte oesterbar voor een schaal wilde Schotse oesters. 

Mercado da Ribeira, of te wel Time Out Market, in Lissabon. Foto: BrasilNut1 / iStock

Time Out Market, Lissabon, Portugal

In deze luchtige foodhall in het eind 19e-eeuwse Mercado da Ribeira, geniet je aan de gemeenschappelijke tafels van het gigantische culinaire aanbod. Maak een rondje langs de ruim 30 stalletjes, waarvan vele een moderne twist op de Portugese keuken bieden. Probeer de sardines met ingemaakte groenten, gestoomde kokkels met knoflook en op houtskool geroosterde kip. Een plekje bemachtigen kan (vooral tijdens piekuren) erg lastig zijn, maar geen paniek. Heb geduld en bestel tijdens het wachten alvast een fruitig sangriaatje.

Must-eat:
Proef de warme, brosse pastéis de nata: met room gevulde gebakken taartjes met bovenop een donkerbruine karamellaag.

Het prachtige interieur van de markthal in Rotterdam. Foto: pidjoe / iStock

Markthal, Rotterdam, Nederland

Als je hier nog niet geweest bent, is dit de plek bij uitstek voor Nederlandse foodies. Alleen al om de architectuur is het een bezoek waard. Het boogvormige interieur, bedekt met enorme mozaïeken van kleurrijk groente en fruit is op z’n zachtst gezegd spectaculair te noemen.

Nadat je je hebt vergaapt aan de gigantische druiven en avocado’s, is het tijd om je een weg te banen door de prachtige markthal. Natuurlijk kun je de Hollandse klassiekers bestellen zoals appeltaart met slagroom, bitterballen met mosterd en warme kibbeling, maar ook vind je er tientallen internationale keukens variërend van Arabische delicatessen tot Japanse sushi.

De markthal is sinds de bouw in 2014 uitgegroeid tot een van de trekpleisters van onze havenstad. Het unieke gebouw is gevestigd op de kade van rivier de Rotte, waar de stad Rotterdam in 1270 werd gesticht.

Must-eat:
Het is misschien voor de hand liggend, maar de tijdloze klassieker blijft toch echt een warme, verse stroopwafel.

Ook een aanrader: food- & moodhall MingleMush in Den Haag!

Openingsbeeld: ali suliman / iStock