3 topervaringen in het Italiaanse Le Marche

Redactie Lonely Planet

Le Marche is een van Italiës best bewaarde geheimen. Ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de beter bekende streken Toscane en Umbrië, is deze rustige en dunbevolkte regio lang onder de reisradar gebleven. Toch is het de perfecte plek om Italië te ervaren, weg van alle drukte, met charmante heuvelstadjes en een landschap variërend van besneeuwde Apennijnse bergtoppen tot dromerige stranden en buitengewone grotten.

We geven je drie redenen waarom Le Marche je volgende bestemming in Italië zou moeten zijn.

Renaissance kunst in Urbino

Er is geen plek waar je meer kunt genieten van renaissancekunst dan in Urbino. Deze stad was een belangrijk cultureel centrum in de 15de eeuw en het was hier dat de kunstenaar Rafaël in 1483 werd geboren. Tot op de dag van vandaag, wemelt het historisch centrum van bedrijvigheid wanneer de studenten van de lokale universiteit er rondzwerven tussen hun colleges door. De overtreffende kunstcollectie van Urbino siert de Galleria Nazionale delle Marche in Palazzo Ducale, dat op zichzelf ook een formidabel voorbeeld is van renaissance-architectuur. Bekijk Piero della Francesca's Flagellazione di Cristo (Flagellatie van Christus) en La Muta (Portret van een Jonge Vrouw), een enigmatisch werk van Rafaël, die opgroeide in de buurt van Casa Natale di Raffaello.

Street food in Ascoli Piceno

Street food in Ascoli Piceno betekent olive all’ascolana (gefrituurde olijven gevuld met gehakt). Deze knapperige hapklare snacks zijn een al lang bestaande lokale specialiteit en er is geen afhaalrestaurant of bar waar ze niet worden geserveerd. Afgezien van eten is Ascoli een geanimeerde provinciestad met een elegant historisch centrum dat zich kenmerkt door majestueuze kerken en fotogenieke pleinen zoals Piazza del Popolo en de nabijgelegen Piazza Arringa. Om Ascoli op zijn meest feestelijk mee te maken, kom dan in april voor het gefrituurd-voedselfeest Fritto Misto all’Italiana.

Ascoli Piceno | Foto: Riuma72/ iStock

Ondergronds gaan bij Grotte di Frasassi

Naast de ruige pieken en stille groene valleien, kent Le Marche ook spannende ondergrondse schatten. De Grotte di Frasassi is een van Europa's grootste grottenstelsels, een ondergronds wonderland dat uit de karstbodem bij de Sentino rivier is gesleten. Rondleidingen gaan zeker langs de Ancona Abyss, een gigantische kamer van 200 meter hoog, en de Gran Canyon, een spookruimte vol met monumentale stalactieten en stalagmieten. De grotten bevinden zich in een afgelegen heuvellandschap nabij het dorp Genga in het regionale centrum. Om daar vanuit Ancona te komen, volg je de SS76 en neem je de afslag Genga-Sassoferrato.

Grotte di Frasassi | Foto: ValerioMei/ iStock

Vervoer naar en rond Le Marche

Het belangrijkste verkeersknooppunt van Le Marche is de Adriatische havenstad Ancona. Internationale vluchten bedienen de luchthaven van Marche net ten noordwesten van de stad, terwijl veerboten van en naar bestemmingen in Griekenland, Kroatië en Albanië varen.

Eenmaal in de regio, rijden er treinen langs de kust en gaan er bussen naar de meeste steden en dorpen in het binnenland. Realistisch gezien wil je echter je eigen vervoer hebben om het groene achterland van de regio te verkennen. Autoverhuur is beschikbaar op Marche Vliegveld en het treinstation van Ancona.

Le Marche staat op nummer 2 van de Best in Travel top 10 regio's, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: Stefano_Valeri/Shutterstock