3 steden die perfect zijn voor een duurzame citytrip

Redactie Lonely Planet

Parijs, Londen, New York: deze globale steden staan gelijk aan innovatie en alles wat nieuw is. Maar, als een aantal van de grootste vervuilers ter wereld, zijn ze verre van toekomstbestendig als het gaat om klimaatverandering.

Veel steden over de hele wereld hebben zich toegelegd op het creëren van een duurzame toekomst voor mens en planeet. Maar, kunnen drukke metropolen echt groen worden? Van zero-waste restaurants tot automaten waar je zelf je biologische schoonmaakmiddel tapt: deze drie steden nemen de leiding in een duurzame toekomst.

Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen is van plan om tegen 2025 de eerste CO2-neutrale hoofdstad van de wereld te zijn en is daar hard naar op weg. Minder dan 2 procent van het afval gaat naar een stortplaats: de rest wordt gerecycled of gebruikt om energie op te wekken bij Copenhill. Deze nieuwe energiecentrale waar energie uit afval wordt gehaald is tevens ook een kunstmatige skiheuvel.

Van A naar B reizen kan enorm groen in Kopenhagen, met zowel veerboten op zonne-energie en elektrische bussen als een netwerk van goede fietspaden en voetgangersvriendelijke zones. 

Daarnaast doet een groeiend aantal restaurants en winkels aan zero-waste, zoals bij het verpakkingsloze LØS MARKET en Amass, waar afvalproducten als stelen, zaden en schillen worden omgetoverd tot heerlijke maaltijden of gebruikt worden als compost voor de biologische moestuin. 

Lissabon, Portugal

Lissabon was niet voor niets de Europese Groene Hoofdstad in 2020. Er is maar liefst 10 vierkante kilometer aan nieuwe parken aangelegd, waardoor nu 85 procent van de inwoners binnen een straal van 300 meter groen kunnen vinden. Er worden steeds meer elektrische vervoersmiddelen gebruikt, met meer dan genoeg laadpalen, deelfietsen, -steps en -scooters en een hele vloot nieuwe elektrische bussen. Zelfs de toeristische tuktuks zijn sinds 2017 elektrisch.

Voor milieuvriendelijk shopping moet je naar LX Factory, een creatieve hub met boetiekjes voor geupcyclede mode, vegan schoenen en duurzame meubels en accessoires. Honger? Verpakkingsvrij winkelen doe je bij Maria Granel of eet een vegan pastéis de nata bij daTerra Bairro Alto

Ljubljana, Slovenië

Slovenië staat bekend om zijn schitterende natuur, maar ook de hoofdstad heeft veel groen en frisse lucht te bieden. Ljubljana is ontzettend schoon en wordt steeds groener: straten worden gewassen met regenwater, meer dan 10 hectare van de stad is voetgangersgebied en er is een gloednieuw afvalverwerkingssysteem waardoor 80 procent minder afval naar een stortplaats gaat dan in 2008. Het plan is om dit terug te dringen naar slechts 60 kilo per persoon per jaar in 2025.

Ljubljana was tevens de eerste Europese stad die zich toelegde op zero-waste leven. Het afvalverwerkingsbedrijf van de stad, Voka Snaga, heeft zelfs zero-waste automaten waaruit je zelf biologische schoonmaakmiddelen, shampoo, azijn en olie kunt tappen met je eigen herbruikbare flessen. Bij Rifuzl haal je ook verpakkingsloze levensmiddelen.  

Openingsbeeld: shishic / iStock