24 uur in Seattle

Redactie Lonely Planet

Elke inwoner van Seattle zal het beamen: het regent hier net zo veel als ze je vertellen. Maar wat maakt het uit? Je bent in de mooiste én meest cafeïne- en cultuurrijke stad van de VS. Dus pak je paraplu en ga mee op pad door de “Emerald City"

Begin je dag in Seattle op Pioneer Square – de geboorteplaats van de stad. Ga aan de wandel en geniet van de fraaie façades, boetiekjes en weidse, met kinderkopjes geplaveide, pleinen. Neem een kijkje op Occidental Square en in Pioneer Square Park voordat je op zoek gaat naar ontbijt. 

Een bezoek aan The Daily Dozen Donut Co. is een echt must: aanschouw hoe de kleine creaties door het magische donut-maakproces gaan en er helemaal warm en vol van heerlijke vullingen weer uitkomen. Eet ze in hier of – misschien wel beter – in het aangrenzende Victor Steinbrueck Park dat over Elliott Bay en de statige Mount Rainier uitkijkt. Wil je de donut wegspoelen met een kopje koffie? Om de hoek zit Cafe Ladro, een van de beste koffiezaken in Seattle.

De Seattle Great Wheel aan de waterkant van Seattle | Foto: fotoguy22 / iStock

Breng de uren na je ontbijt door met het ontdekken van Seattle's meest bezochte attractie: Pike Place Market. Ja, dit is waar alle toeristen naartoe gaan, maar het is ook de snelste manier om verliefd te worden op de stad. Het is de oudste permanent open markt in het land en het is gewoon heel erg leuk. Struin tussen kraampjes met bloemen, lokale handwerkjes, afgezaagde T-shirts, prachtige kunst en verse vis (blijf even hangen om te genieten van een van de hoogtepunten: visverkopers die de verse zalm over en weer gooien).

Loop vervolgens naar de waterkant om de typische geuren van Seattle in je op te nemen: een mix van zout water, suikerspin en vettige fish and chips. Neem dan even een pauze van het wandelen en ga voor een rondje in de Seattle Great Wheel (tip: de VIP-cabine heeft een glazen bodem voor een nog meeslepender zicht op de waterkant en skyline van Seattle). Slenter daarna langs de promenade en geniet van het schouwspel: de met zeepokken begroeide pijlers, kitscherige souvenirwinkels, agressieve frietjes-stelende meeuwen en veerboten die door de baai varen.

De Seattle Space Needle | Foto: July7th / iStock

Het is inmiddels lunchtijd, dus we gaan naar Pike Place Chowder, een instituut in Seattle dat de beste clam chowder in de stad serveert. Ontdek vervolgens de coolste buurt van Seattle: het kunstzinnige Fremont – door zijn inwoners beschouwd als "het middelpunt van het universum". Niet te missen bezienswaardigheden hier zijn de maffe Fremont Troll, Fremont Rocket en het standbeeld van Lenin.

Ongeveer 1,5 kilometer naar het oosten ligt het pittoreske Gas Works Park, gebouwd op de overblijfselen van de voormalige Seattle Gas Light Company. Klim naar de top van de met gras begroeide heuvel en geniet van het prachtige uitzicht op Lake Union en de Space Needle. Nu de zon onder begint te gaan en je maag begint te knorren, begeef je je naar Daniel's Broiler aan Lake Union voor een feestmaaltijd van steak.

Ben je klaar voor een avondje uit? Seattle is beroemd om zijn muziek-scene, dus zorg er zeker voor dat je een show bijwoont. Als je van jazz houdt, ga dan naar Dimitriou's Jazz Alley in Belltown. Crocodile Cafe, ook in Belltown, staat bekend als een van de beste rockclubs in het land. Wie in de stemming is om te dansen kan naar de Century Ballroom - de perfecte afsluiter voor een perfecte dag in Seattle.

Openingsfoto: Ultima_Gaina / iStock