10 redenen om in 2021 een digital nomad te worden

Redactie Lonely Planet

Wereldwijd worden de eerste vaccinaties tegen Covid-19 toegediend en iedereen kijkt reikhalzend uit naar het moment waarop we weer op pad kunnen. Thuiswerken heeft ons ook geleerd wat er op afstand allemaal mogelijk is.

Dus waarom niet in 2021 het nuttige met het aangename verenigen door – wanneer het weer kan – het thuiswerken over de wereld te verplaatsen! En zijn eindeloze  aan een vrij bestaan, om niet te werken voor één baas en op één locatie. Dit zijn tien redenen om het dit jaar het roer helemaal om te gooien.

1. Kies je eigen kantoor

Als digital nomad kies je zelf waar je werkt – een koffiezaak, een flexwerkplek of een bungalow in de schaduw van palmbomen aan een tropisch strand. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen zich gelukkiger voelen bij meer afwisseling in hun werkomgeving, in plaats van elke dag hetzelfde te doen op dezelfde plek.

2. Bepaal zelf je uren

Het vergt wat discipline, maar als digital nomad is het helemaal aan jou hoe je je dagen indeelt en je tijd besteedt. Als je de dag wil beginnen met snorkelen en ’s middags achter de laptop kruipt kan dat gewoon. Als je de hele dag wil slapen en ’s nachts meters maakt is er niemand die er wat van zegt.

3. Maximale variatie

Dag in dag uit hetzelfde doen is funest voor je creativiteit. Variatie geeft het leven kleur, en als freelancer leef je in een regenboog; met ieder contract en elke klant werk je weer aan iets nieuws – en als digital nomad ook telkens op een andere locatie.

Werk met je laptop in de bossen | Foto: AscendXmedia / iStock

4. Geen woon-werkverkeer

Uit onderzoek blijkt dat het het dagelijkse ritje van huis naar werk en andersom ergernis nummer 1 is. In grote steden hebben meer dan 50% van de mensen er een hekel aan. Natuurlijk hebben veel mensen de auto-, fiets- of treinrit de laatste maanden ingeruild voor de vier muren van hun woning, maar dat stukje lopen naar de laptop kan overal op de wereld.

5. Meer tijd voor ontspanning

Veel digital nomads geven aan dat de extra vrije tijd als een van de belangrijkste voordelen van het freelance werken vinden – en als je op een interessante plek bent is er dus ook een hoop nieuws te doen en te zien. Hou werk en vrije tijd in balans en het wordt een levensstijl die je voor eeuwig kunt volhouden.

6. Minder stress

Zo’n 20% van de mensen noemt lange werktijden als voornaamste reden voor stress in hun leven, en zo’n 10% krijgt stress van de cultuur op kantoor. Als digital nomad ben je je eigen baas, bepaal je zelf je uren en omring je je met de mensen waar je blij van wordt - of lekker met niemand, als dat je voorkeur heeft.

7. Geen dresscode

Sommige mensen dragen met plezier een pak, maar veel mensen hebben de afgelopen maanden gemerkt hoe fijn het kan zijn om in een comfortabel (misschien niet altijd even professioneel) kloffie achter de computer aan te schuiven. Digital nomads hebben het ook voor het kiezen – stevige wandelschoenen, slippers en boardshorts of een op maat gemaakt driedelig pak van een Singaporese kleermaker, het mag allemaal.

Als digital nomad kies je zelf waar je werkt | Foto: simonapilolla / iStock

8. Persoonlijke groei

Je eigen richting kunnen kiezen betekent dat je veel mogelijkheden krijgt om aan jezelf te werken. Je leert onafhankelijk te zijn en op gemak in je eentje. Je wordt er georganiseerder van en zelfverzekerder in je kunnen. En je leert wat er belangrijk is in je leven, zonder dat ideeën en verwachtingen van andere mensen je oordeel vertroebelen.

9. Leren zakendoen

Freelance werken is een snelcursus in het runnen van wat voor bedrijf dan ook. Je leert je tijd en financiën op orde te hebben, nieuwe klanten te zoeken en een merk neer te zetten.

10. De wereld zien

Digitale technologie heeft het mogelijk gemaakt om bijna overal je laptop open te klappen en van omgeving te veranderen wanneer je maar wil. Blijf je een heel jaar op dezelfde plek of reis je met de seizoenen? De week doorbrengen aan het strand en het weekend in de bergen? De keus is aan jou.

Openingsbeeld: Rocky89 / iStock