Welkom op Vanuatu


Vanuatu is een Pacifisch eilandavontuur, ver verwijderd van luxe cruises en resorts. Verlaten stranden, eeuwenoude cultuur, afgelegen en ruige eilanden en uitstekende duiklocaties zijn slechts een klein deel van de aantrekkingskracht van de archipel, die meer dan 80 eilanden telt.

Waar anders kun je op een krater wandelen, om de diepte van een met magma gevulde actieve vulkaan in te staren, om er vervolgens weer vanaf te surfen, te snorkelen in een blauw gat of cava te drinken met een lokaal dorpshoofd - en dat allemaal op dezelfde dag? De restaurants en resorts van Port Vila hebben weinig gemeen met de tradities van de buitenste eilanden, maar het zijn dit soort contrasten die van Vanuatu een verrassing en uitdaging maken.

Vanuatu kreeg een flinke klap tijdens cycloon Pam in 2015, maar de ni-Vanuatu zijn een veerkrachtig en laid-back volk die de toekomst vol goede moed en met een grote glimlach tegemoet zien.

Het kost wat tijd, moeite en een gezond gevoel van avontuur om de eilanden van Vanuatu te ontdekken, maar het is de moeite meer dan waard.

Openingsbeeld: Frizi / iStock