Welkom in Nieuw-Zeeland


In tijden van politieke en ecologische verhitting is het goed om te onthouden dat Nieuw-Zeeland bestaat. Dit dunbevolkte, groene, vredige en accepterende land is de ultieme escape.

Op je gemak

In Nieuw-Zeeland is rondreizen puur gemak. Dit is geen plek waar je onderweg snel gefrustreerd raakt: bussen en treinen vertrekken op tijd, wegen zijn in goede conditie, er zijn genoeg pinautomaten en met de zakkenrollers, oplichters en slechte hostels valt het enorm mee. Het voedsel is ook voor de gevoelige maag prima, wat weer wat ongewenste tripjes naar openbare wc’s scheelt (deze wc’s zijn overigens meestal gewoon school en bevoorraad). Nog een voordeel: er zijn geen slangen en er is slechts één giftige spinsoort, de zeldzame Katipo. In dit land is een vakantie dus echt genieten.

De Maoricultuur

Iemand met maar een klein beetje interesse in rugby, zal van de onverslaanbare Nieuw-Zeelandse All Blacks hebben gehoord. Dankzij hun onuitputtelijke Maori spelers worden zij keer op keer wereldkampioen. Dit is slechts één voorbeeld van hoe de Maoricultuur zich in het hedendaagse Kiwi-leven manifesteert: overal in het land is de Maori taal te horen, zijn Maori op tv te zien, Marae (ontmoetingsplekken) in de straten te vinden. Er kan worden meegedaan met een hangi (een Maori feest) of je kan een culturele voorstelling van traditionele Maori zang, dans of Haka (krijgsdans) meemaken. Maar het is begrijpelijk als je ta moko achterwege laat. Deze traditionele Maori tatoeages worden doorgaans in het gezicht aangebracht.

Eten, wijn en bier

Eten in Nieuw-Zeeland was ooit een saaie replica van de typisch Britse Sunday roast. Tegenwoordig laten Nieuw-Zeelandse chefs zich inspireren door de culinaire nieuwe wereld, vooral door de eilanden in de South Pacific, met hun voorliefde voor zeevruchten. Ga niet naar huis voordat je een paar lokale lekkernijen hebt geproefd, zoals paua (zeeslakken), kina (zee-egel) of kumara (zoete aardappel). Voor picknicks kan bij hippe farmers markets worden ingekocht. Heb je dorst? Nieuw-Zeeland heeft een aantal wijngaarden voor een kouder klimaat, die menig wijnkelder vullen (er is sublieme Pinot Noir en Sauvignon Blanc) en de speciaalbiercultuur van het land groeit. Ook is de koffiecultuur zeer gevestigd.

Wandelen in het wild

Er zijn slechts 4,6 miljoen Nieuw-Zeelanders verspreid over 268.021 vierkante kilometer: een groter oppervlak dan bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, maar met nog minder inwoners dan Nederland! Die ruimte wordt gevuld door prachtige bossen, bergen, meren, stranden en fjorden die Nieuw-Zeeland een wandelparadijs maken. Ga op één van de negen grandioze ‘Great Walks’ – je hebt vast wel van de Heaphy- en Milfordroutes gehoord – of wandel een tijdje langs één van de stranden, peddel met een kano door een meer of ga mountainbiken in de wildernis.

Openingsbeeld: Nadasa / iStock