Welkom in Frans-Polynesië


Het zwoele Frans-Polynesië wordt geïllustreerd door zijn levendige turquoise lagunes en mosgroene bergpieken die tot aan de hemel rijken. Het is de ideale plek om een warme, ontspannen eilandcultuur te ervaren.

De droom

Alleen al de naam Tahiti roept bij veel mensen allerlei beelden op: bloeiende hibiscus, gebronsde dansers in rokjes van gras en een luchtig briesje boven een turquoise zee. De eilanden van Frans-Polynesië werden legendes vanaf het moment dat Europese ontdekkingsreizigers aanmeerden. Zij vertelden bij thuiskomst in Europa verhalen over een hemel op aarde waar de grond vruchtbaar was, het leven simpel en lust vrij van schuld. Hoewel deze hype intussen wat is afgenomen, blijft Frans-Polynesië zo dromerig als mogelijk in de echte wereld. De lagunes zijn nog net zo blauw als vroeger, maar tegenwoordig zijn er snelwegen, conservatievere waarden en negen-tot-vijf werkdagen. Het is niet het onaangetaste paradijs uit de verhalen van ontdekkingsreizigers, maar nu is er tenminste wel een internetconnectie.

Spectaculaire lagunes

De lange, uitgestrekte, witte, roze en zwarte zandstranden in Frans-Polynesië zijn eigenlijk slechts mooie opstapjes naar de hoofdact: de lagunes. De meeste hoge eilandjes zijn omgeven door koraal, wat resulteert in intens blauwe afgebakende zwembaden middenin de zee. Koraalatollen geven ongeveer hetzelfde gezicht als de lagunes, maar dan zonder het grote eiland in het midden. Vissen, dolfijnen, roggen, haaien, schildpadden en nog meer zeedieren bewonen deze heldere koraaltuinen, die overigens net zo perfect zijn voor snorkelen als voor duiken en zwemmen. Surfers pakken de glasheldere golven bij koraalopeningen, terwijl kitesurfers over het water vliegen met de hulp van passaatwinden.

Luxe of geen luxe

Over-de-top verwennerij is het kenmerk geworden van Frans-Polynesië - van Bora Bora met name. Deze luxe overschaduwt vaak de andere mooie kanten van dit eiland. Hotels bij de “Parel van de Pacific” zijn de droom van elke huwelijksreiziger: privébungelows aan het water en spectaculaire uitzichten over de iconische vierkante top van het eiland. Laat je niet ontmoedigen als dit niet bij jou of je budget past. Je kunt ook kleine verblijfplaatsen huren die door families gerund worden. Deze verblijfplaatsen kosten veel minder en laten jou de cultuur van dichtbij ervaren.

Openingsbeeld: shalamov / iStock