Welkom op de Cookeilanden


De Cookeilanden zijn 15 kleine stukjes land, verspreid over een stukje Grote Oceaan van 2 miljoen vierkante kilometer. Ze zijn tegelijkertijd ver weg, maar bereikbaar, modern en traditioneel.

Het eiland Rarotonga, waar de hoofdstad Avarua ligt, staat stevig in de 21e eeuw: het heeft een sterke cafécultuur, een bloeiende biologische en ambachtelijke voedselscene en een handjevol hippe bars en nachtclubs. Maar achter het hedendaagse uiterlijk en de toeristische allure schuilt een robuuste cultuur, verankerd in traditionele Polynesische normen en waarden en mondelinge overleveringen.

Ten noorden van Raro, de geweldige lagune van Aitutaki, ligt een groot aantal kleine, verlaten eilandjes, onwaarschijnlijk pittoreske Pacifische juweeltjes. Een grondige ontdekkingstocht geeft een inkijk in de Polynesische tradities. Drink een huisgemaakt biertje bij één van de traditionele ‘Atiuan Tumunus’ (een club waar bush-beer wordt geserveerd), ontdek de eeuwenoude   (verhoogde koraalriffen) en de tarovelden van Mangaia of zwem in één van de ondergrondse meren in de grotten van Mitiaro en Ma’uke. De afgelegen Northern Group is een Stille Zuidzee-idylle waar niet genoeg van wordt genoten.

Openingsbeeld: fbxx / iStock