Welkom in Cairns


Cairns (uitgesproken als ‘Cans’) is afhankelijk van toerisme om te overleven. Het is de toegangspoort tot bekende Unesco Werelderfgoederen: het Great Barrier Reef en het Daintree regenwoud. En het vertrekpunt van serieuze 4x4-tochten in de uitgestrekte wildernis van het Cape York schiereiland. Voor velen markeert de stad het einde van een lange reis langs de oostkust, voor anderen is het ‘t begin van hun Aussie avontuur. Welke kant je ook op gaat, je komt ongetwijfeld gelijkgestemde nomaden tegen.

Ouwe zeuren claimen dat Cairns zijn ziel heeft verkocht, met zijn bars, clubs en restaurants die azen op toeristengeld. Maar met een vorig leven als haven van de onstuimige goudvelden is dit misschien altijd al zo geweest. Het is gemakkelijk om al je geld te spenderen in dit vochtige vakantieoord. In het nette zakendistrict zie je meer korte broeken dan aktetassen, ook al is er geen strand in de stad. De weelderige, zorgvuldig onderhouden Boardwalk, Esplanade en Lagoon zijn erg geliefd, terwijl de Great Barrier Reef, de noordelijke stranden en een eindeloze keus aan activiteiten nooit ver weg zijn.

Locals die niet moe zijn van een soort tropische toeristenmalaise heten je van harte welkom met een gastvrijheid die bij een internationale haven past. Als je dit niet zo ervaart, herinner ze er dan aan in wat voor prachtige stad ze wonen.

Openingsbeeld: treetstreet / iStock

Laat je inspireren