Welkom in Oceanië


De mengelmoes van bergen, woestijnen, koraalriffen, bossen, stranden en multiculturele steden in Australië en Nieuw-Zeeland heeft een eeuwige aantrekkingskracht op reizigers. Door hun afgelegen ligging, schoonheid, vriendelijke bevolking zijn de Pacifische eilanden met hun witte stranden en heldere wateren haast onwerkelijk in hun perfectie.

Eilanden en stranden

De eilandstaten van de Grote Oceaan liggen als bloemblaadjes verspreid over de kaart, maar ze blijven verbonden door het constant aanwezige geluid van de oceaan. Als je op zoek bent naar een perfect strand kun je hier wel bezig blijven: je vindt er rond elke kaap wel een. Maar het draait in de Stille Oceaan niet alleen om relaxen op door palmbomen omringde zandstranden. Er zijn ook grove kustlijnen die perfect zijn voor een uitgebreide wandeling, waar alleen de wind en de zee je gezelschap houden.

Wilde dieren en wilde natuur

Hier kom je in contact met een wereld die je verder alleen kent uit de verhalen van David Attenborough: van wollige buideldieren in Australië tot het brede spectrum aan onderwaterleven van de Stille Oceaan. Hoewel er ook genoeg steden en resorts te vinden zijn in de regio, blijft de natuur zijn grootste troef. Zwem met witte haaien in West-Australië, maak een tocht door de jungle die eindigt met een duik onder een waterval in Fiji, of laat je verbijsteren door de met sneeuw bedekte bergen en diepe fjorden van Nieuw-Zeeland.

Traditionele culturen

De cultuur van de eilanden in de Grote Oceaan zijn met de jaren veranderd, maar stoelt nog altijd op bescheidenheid, met een sterk gevoel van respect voor ouderen en traditie. De moderne luxe die in sommige Pacifische landen mist wordt ruimschoots gecompenseerd door vrijgevigheid. Na een avond eten delen en liederen zingen in een hechte gemeenschap zul je je al snel realiseren dat alle moderne voordelen in het leven vaak ten koste gaan van waardevolle vaardigheden, kennis en verwantschap. Gastvrijheid en een gulle lach zijn hier de lokale valuta. Dus doe met de locals mee en groet iedereen op straat met een knik en een lach.

Outdoor avonturen

Nieuw-Zeeland is min of meer het centrum van de avontuurlijke sporten: je kunt er onder andere bungeejumpen, zorben en extreem skiën. Maar de eilanden in de Grote Oceaan hebben veel meer te bieden voor reizigers die hun moed willen testen. Je kunt er prachtig surfen, snorkelen en duiken, maar ook langs heilige standbeelden in de jungle wandelen, zwemmen met walvissen, een trektocht maken naar de top van een vulkaan, abseilen vanaf een waterval of kajakken naar vergeten stranden. En in Australië en Nieuw-Zeeland kun je een langeafstandsroute bewandelen - zo primitief mogelijk of met begeleiding - maar bijvoorbeeld ook moutainbiken, bergen beklimmen en parachutespringen.

Openingsbeeld: molloykeith, muha04, mvaligursky / iStock