Welkom in Washington D.C.


De hoofdstad van de VS heeft iconische monumenten, enorme musea en de gangen van macht, waar visionairen en demagogen hebben rondgelopen.

Musea & Monumenten

James Smithson, een excentrieke Britse anti-monarchist liet in 1829 een bedrag van 508,318 dollar na om kennis te verspreiden. Hieruit werd het Smithsonian Institution geboren, met 19 gigantische musea (hoofdzakelijk langs the Mall geplaatst) vrijwel uniek in zijn soort. Daarnaast zijn er het National Air and Space museum, het National Museum of Natural History, het National Museum of American History en de Freer-Sackler Museums of Asian Art- allemaal gratis.

Naast deze musea heeft Washington monumenten die helpen de schoonheid en de verschrikkingen van het verleden te herdenken. Het zijn allemaal duidelijke symbolen van de Amerikaanse geschiedenis, van het ontzagwekkende Lincoln Memorial, tot het krachtige Vietnam Veterans Memorial en het Martin Luther King Jr Memorial.

Kunst & Cultuur

Washington is een uitstekend voorbeeld van de Amerikaanse kunst. Je vindt hier bijvoorbeeld het National Theatre, het Kennedy Center en het Folger Theatre. Jazzmuziek heeft een rijke geschiedenis in Washington D.C. In het begin van de 20e eeuw beklommen muzikanten zoals Duke Ellington de podia bij U Street NW, waar nog steeds sfeervolle muziekclubs zitten.

Geschiedenis

Relatief veel geschiedenis heeft zich afgespeeld binnen de krappe grenzen van D.C. Je kunt bijvoorbeeld de Declaration of Independence bekijken in de National Archives, het échte perkamenten document, met John Hancock’s handschrift eronder. Daarna kan je staan op de trappen van het Lincoln Memorial, waar Martin Luther King Jr. ooit zijn beroemde speech gaf. Hang vervolgens rond bij het Watergategebouw, dat Nixon in de problemen bracht. Bekijk ook in het National Museum of American History de vlag die als inspiratie heeft gediend voor de huidige ‘Star Spangled Banner’. Of ga op een armslengte afstand staan van de plek waar Lincoln is neergeschoten in Ford’s Theatre.

Politiek

De drie pijlers van de US regering, de president, het Congres en het Hooggerechtshof, zijn in Washington D.C. te vinden. Ook zijn hier het Pentagon, State Department, World Bank en de ambassades gevestigd. Macht is de reden dat Washington zo’n voelbare buzz uitstraalt.

Alle actie van dichtbij meemaken geeft de bezoeker een kick: het Witte Huis binnenlopen, toekijken terwijl senatoren praten over het boren in de Noordpool. Of neem in een bar plaats naast leden van Congress, die onder het genot van een single-malt Scotch een nieuwe belastingverhoging bespreken.

Openingsbeeld: andresr / iStock