Welkom in Seattle


Knipper even met je ogen en alles is veranderd- zo snel kan Seattle zijn. Welkom in een stad die de grenzen opzoekt, nieuwe trends omarmt en een pad naar de toekomst uitstippelt.

Micro-ondernemingen

Voor buitenstaanders is Seattle een ondernemende schepper van macromerken. Voor insiders is het een stad van micro-ondernemingen en grensverleggende, kleinschalige bewegingen. Heb je bewijs nodig? Duik dan in de koffiezaakjes van hoge kwaliteit, de microbrouwerijen met hun ongedwongen proefruimtes, of de knusse, informele boekwinkeltjes die opvallend genoeg niet zijn weg te denken uit de stad die Amazon heeft voortgebracht. Dan zijn er nog de nieuwste nationale trends die mede dankzij Seattle zijn ontstaan: craft cider, coffeeshops, microstokerijen, gespecialiseerde taartenbakkers, huisgemaakt ijs en snelgroeiende nanobrouwerijen. Wandel door de straten en dwaal door de wijken: deze stad heeft veel meer te bieden dan vanille lattes van Starbucks en Boeing-vliegtuigen.

Een Verenigde Staten van wijken

Bezoekers die als leeg canvas erop uit gaan om Seattle te ontdekken, moeten de stad zien als een Verenigde Staten van wijken, of - om het meer menselijk te maken - een familie vol aanhankelijke, maar soms ontspoorde broers en zussen. Je hebt de terughoudende, elegante wijk (Queen Anne), de coole en gedurfde wijk (Capitol Hill), de rare, bebaarde buurt (Fremont), de onafhankelijke en Scandinavische wijk (Ballard), de vergrijsde, oude opa (Pioneer Square) en de jongvolwassene die nog steeds zichzelf aan het ontdekken is (South Lake Union).  Je zult Seattle nooit helemaal begrijpen tot je al deze wijken hebt bezocht.

A Walk on the Weird Side

Dat de stad tech-giganten zoals Microsoft en Amazon heeft voortgebracht, wil niet zeggen dat Seattle geen surrealistische, artistieke kant heeft. Doorkruis de stad en vind allerlei bizarre verschijningen: een raket die uit een schoenenwinkel steekt, een museum dat lijkt op een kapotgeslagen elektrische gitaar, glazen bollen in houten kano’s, een standbeeld van Vladimir Lenin, een muurschildering gemaakt van gebruikte kauwgom, met vis gooiende marktlieden en een museum dat is toegewijd aan antieke flipperkasten (waar je nog steeds op kunt spelen). Nee, je hebt geen overdosis (legale) marihuana genomen. Je bent er gewoon achter gekomen dat Seattle veel meer Boheems dan suf is.

Lokale Smaken

Is het je eerste keer in Seattle? Verspil dan geen tijd en haast je naar zijn zogenaamde voorraadkast: Pike Place Market. De markt werd opgericht in 1907 om de lokale bewoners te voorzien van verse producten uit het noordwesten. Het oorspronkelijke motto ‘meet the producer’ wordt nog steeds nageleefd in de stad waar elke restauranteigenaar de naam van zijn visboer kent en alles weet van de koe die het restaurant gisteren van hamburgers heeft voorzien. Het duurt niet lang tot je beseft dat je bent beland in een maalstroom van goed opgeleide fijnproevers en woest experimentele chef-koks die bereid zijn om de Amerikaanse keuken met bijna alles samen te brengen - zolang het maar lokaal is.

Openingsbeeld: aiisha5 / iStock