Welkom in New York


New York is het centrum van de kunst. Dé plek voor shoppen en dineren. Een trendsetter. De stad heeft vele kanten en er is voor iedereen wel iets te doen.

De nacht is nog jong

Zodra de zon wegzakt in de Hudson en de wolkenkrabbers de nacht verlichten, wordt New York één groot podium. Bekende acteurs spelen in legendarische Broadwaytheaters. Solisten, dansers en muzikanten treden op in grote en kleine zalen van de stad. Hoogstaande en minder hoogstaande cultuur is overal in New York te vinden. Ga naar rockshows in de kroegen van Williamsburg of bezoek dure operavoorstellingen in het Lincoln Center. In deze stad vind je experimenteel theater, geïmproviseerde komedie, indiefilms, ballet, podiumpoëzie, burlesque, wereldmuziek, jazz en nog veel meer. Wat je maar kunt bedenken- het gebeurt in New York.

Culinaire hoofdstad

Dineren in New York is een hele ervaring. Deze stad biedt veel seizoens- en lokale gerechten aan, waarbij sommige restaurants zelfs hun eigen groenten kweken op daktuinen of op boerderijen buiten de stad. Vlees en zeevruchten komen ook uit de omgeving. Restaurants in New York produceren hun eten en drinken graag op ambachtelijke wijze- van koffie en whisky tot chocolade en kaas. Bars serveren allerlei creatieve drankjes, zoals cocktails uit de tijd vóór de drooglegging, met lekkere hapjes. Pub-restaurants zijn de meest geschikte plek voor een unieke maaltijd. Je kunt natuurlijk ook gewoon wat eten halen bij de snackwagen of dineren in een van de ruim 20.000 gewone restaurants die New York rijk is. 

Kunstgrootheid

The Met, MoMA en het Guggenheim vormen slechts een klein deel van de wereldiconen die in New York te vinden zijn. Je zult musea tegenkomen die gericht zijn op alles, van Wenen ten tijde van het fin de siècle, tot het immigrantenleven in de Lower East Side. Ook zijn er galerieën vol Japanse beeldhouwkunst, postmoderne Amerikaanse schilderijen, Himalayaanse textiele en folklore van New York City zelf. Als je een glimp van huidige en toekomstige kunstmeesters wilt opvangen, zul je naar de hypermoderne galerieën in Chelsea en de Lower East Side moeten gaan, met hun uiteenlopende exhibitieruimtes en openingsfeestjes (meestal op donderdagavond).

Ronddwalen

In de straten van New York vindt de stadswandelaar allerlei soorten eye-candy: architectuurschatten, ouderwetse cafeetjes, sfeervolle boekhandels en curiosawinkels. Continenten oversteken is zo eenvoudig als een paar uur rondlopen door de straten van de stad met meer dan 200 nationaliteiten. Verlies jezelf in de menigte van Chinatown te midden van felgekleurde Boeddhistische tempels, noedelkraampjes en visboeren. Wandel door Nolita voor de gezellige boetiekjes en hippe koffieproeverijen. Iedere buurt van New York geeft een totaal ander beeld van de stad: van de 100 jaar oude Joodse delicatessenwinkels in de Upper West Side en kronkelende geplaveide weggetjes in Greenwich Village. De beste manier om New York te ontdekken is door simpelweg van avenue tot avenue te lopen.

Openingsbeeld: ferrantraite / iStock