Welkom in New Orleans


De dingen die het leven de moeite waard maken - eten, drinken en plezier hebben - vormen het fundament van New Orleans.

Openhartige cultuur

Er zijn niet veel plekken in de Verenigde Staten waar ze zo open zijn over hun geschiedenis als in New Orleans. De gevels van deze stad vormen een architectonische studie bij uitstek. En terwijl Boston en Charleston prachtige gebouwen hebben, is het de gezellige en geborgen sfeer die New Orleans zo toegankelijk maakt. Ten gevolge van de zichtbare geschiedenis voer je hier een vaak pijnlijke dialoog met het verleden, die honderden jaren teruggaat. Het is een geschiedenis die, ondanks al haar controverse, de voedingsbodem is geweest voor een diepgewortelde straatcultuur die je overal terugziet en je bij de lurven pakt.

Onophoudelijk gezang

New Orleans is de geboorteplaats van de jazz, maar noch de stad, noch het genre zijn muzikale museumstukken. Jazz is de voorvader van de Amerikaanse popmuziek, de vader van de rock, de broer van de blues en de niet al te verre voorouder van de hiphop - alle muziekstijlen die decennialang het ritme van de wereldwijde popmuziek hebben gedefinieerd. Al deze soorten muziek, plus een aantal waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, worden hier op iedere straathoek en in elke bar beoefend en gespeeld, elke avond in de week. Livemuziek is geen gebeurtenis: het hoort net zo veel bij de stad als het gerinkel van de trambellen.

Levenslust

Hopelijk lees je dit niet thuis, maar terwijl je in New Orleans bent, want dan sta je op het punt om beter te eten dan welke reiziger of wereldburger waar dan ook. Als het op eten aankomt speelt New Orleans geen spelletjes. Of nou ja, de speelse houding naar ingrediënten en recepten zorgt voor verassende uitkomsten, zoals bijvoorbeeld alligatorworst of hemelse cheesecake. Het is de passie voor ondernemerschap, innovatie en toewijding aan het perfectioneren van een van de grote inheemse keukens van de VS. Zó lekker dat je “after dinner dip” eerder een soort voedselcoma wordt.

De viering van de seizoenen

We overdrijven niet als we zeggen dat er iedere week wel een festival of een parade plaatsvindt in de stad. Soms, zoals tijdens Mardi Gras of Jazz Fest, voelt het alsof er ieder uur van de dag wel een feestje is. Op bijna elke viering in de stad tref je mensen met maskers op of kostuums aan, terwijl de satirische kant van het menselijk gedrag wordt uitgebeeld. Maar de feesten en rituelen van New Orleans zijn net zo veel geschiedenis en hedonisme als een uiting van traditie, gemeenschapszin en vreugde.

Openingsbeeld: DenisTangneyJr / iStock