Welkom in Nashville


Waar je ook vandaan komt: Nashville is de ultieme pelgrimstocht voor fans van countrymuziek en wannabe songwriters.

Modern geluid

De hedendaagse muziekwereld is nog zo levendig als hij altijd was: zeven dagen per week trekken de neonlichten en de bierlucht van Lower Broadway een menigte van grijnzende muziekliefhebbers naar zijn rommelende honky-tonks. Naar het zuiden siert het grote, golvende dak van het Music City Center de skyline met een gigantische gitaarvorm. De Grand Ole Opry imponeert gasten in Opryland en Ryman Auditorium, terwijl hordes fans van countrymuziek in de stad neerdalen voor de CMA Music Festival, met liveoptredens van de grootste, hedendaagse sterren. Het televisiedrama Nashville, dat over countrymuziek gaat, is in en rondom de stad gefilmd en kent vier seizoenen die in 2011 gestart zijn.

De wijde natuur

Als je even weg wilt van wilde feestjes of een saaie conferentie, stap dan naar buiten voor de natuurlijke afleiding die in overvloed aanwezig is. Een nog altijd groeiend netwerk van wandel- en fietsvriendelijke groene paden verbindt de stadsparken van Nashville, die zich uitstrekken over de glooiende heuvels en weelderige oeverlandschappen. De stations van B-Cycle fietsverhuur zijn gunstig gelegen langs de groene paden. Natuur- en outdoorcentra in de grotere parken bieden kindvriendelijke activiteiten en wandelingen door de natuur aan. Het stadsparksysteem spreidt zich in totaal over meer dan 12.000 hectare uit, verdeeld over 108 parken. Kajakken en kanotochten over de rustige rivier de Harpeth zijn zeer geschikt voor gezinnen.

Levendige buurten

Een andere reden waarom Nashville hip is? Een half dozijn snelgroeiende wijken vol met unieke winkels, indie koffiehuizen, innovatieve bakkerijen, nieuwe brouwerijen en stokerijen en een verrassend groot aantal vrolijke muurschilderingen, uitermate geschikt als achtergrond voor je selfie. Het oosten van Nashville is de thuisbasis van de ambachtscultuur van de stad, terwijl 12th Ave South het winkelend publiek verblijdt met stijlvolle boetiekjes, vintage collecties en cadeauwinkels. Een scala aan wereldse restaurants vult de Gulch terwijl vanaf de patio’s in Hillsboro Village gretig naar voorbijlopende mensen wordt getuurd. Elke wijk heeft een uitgesproken persoonlijkheid, maar ze zijn allemaal met elkaar verbonden door een gemeenschappelijke verbinding met de zuidelijke gastvrijheid.

Muziekgeschiedenis

Sinds de jaren 1920 trekt de stad muzikanten aan die het countrygenre hebben getransformeerd van de “hillbillymuziek” van het begin van de 20ste eeuw, naar de gladde “Nashville Sound” van de jaren 60, tot de punkgetinte alternatieve country van de jaren 90. De Country Music Hall Of Fame in het centrum van Nashville laat de geschiedenis van de countrymuziek zien, terwijl musea gewijd aan Johnny Cash, George Jones en Willie Nelson zich in hun persoonlijke verhalen verdiepen. De wekelijkse countrymuziekshow, de Grand Ole Opry, begon met uitzenden op een radiostation uit Nashville en vierde in 2015 zijn 90e verjaardag.

Openingsbeeld: traveler1116 / iStock