Welkom in Guadalajara


De op een na grootste metropool van Mexico is eigenlijk een confederatie van drie afzonderlijke steden – Zapopan, Tlaquepaque en Guadalajara – elk met een eigen sfeer en eigenaardigheden. Samen vormen ze een aantrekkelijk cultureel geheel, een gemengde cocktail die lijkt op de lokaal verzonnen margarita – scherp, krachtig en opmerkelijk goed in balans.

Als de grootte en intensiteit van Mexico-Stad te intimiderend is, dan vormt Guadalajara een minder hectisch alternatief. Veel van de clichématige, Mexicaanse stereotypen hebben hun roots hier: mariachi-muziek, breedgerande sombrero’s, de Mexicaanse hoedendans en de charreadas (rodeo). Maar Guadalajara is naast een bewaker van het oude Mexico ook de voorloper van het nieuwe. Hipsters in Chapultepec brengen het culturele leven naar de voorgrond, fusionkoks hebben de legendarische culinaire wereld nog interessanter gemaakt dan het al was (beroemd om malse stoofschotels en “verdronken” sandwiches), terwijl de vooruitziende stadsplanners hun uiterste best doen om het verkeer en de files aan te pakken (een regeling omtrent het delen van fietsen is de recentste troef).

Met meer dan vier miljoen inwoners in het bredere stedelijk gebied, haalt Guadalajara het niet bij de intimiteit en architecturale homogeniteit van de kleinere, koloniale steden. Toch is de historische kern de moeite waard, vooral vanwege de kathedraal en de Instituto Cultural de Cabañas, waarvan de laatstgenoemde op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De buurt Chapultepec, modern en uitgestrekt, ligt bezaaid met trendy restaurants, koffiehuizen en nachtclubs. De milde voorsteden Tlaquepaque (chic) en Tonalá (het gewone volk) zijn een droombestemming voor liefhebbers van volkskunst. Zapopan heeft een aantal interessante koloniale plekjes en is bekend als het ietwat eufemistische Guadalajara Beverly Hills.

Openingsbeeld: JVT / iStock

 

Laat je inspireren