Welkom in Québec


Montréal heeft misschien meer mediaconnecties, commerciële activiteiten en een internationaler karakter, maar de stad Québec heeft iets anders: de ziel van de provincie en een sterkere grip op de Frans-Canadese identiteit. Het is ook nog eens een van de oudste en meest bijzondere nederzettingen van Noord-Amerika. Het pittoreske oude centrum behoort tot de Unesco Werelderfgoedlijst: het is net een levend museum met zijn smalle, geplaveide straatjes, 17de- en 18de-eeuwse huizen en hoge kerktorens, waar het prachtige Château Frontenac overal bovenuit torent. Ondanks de T-shirtwinkel op bijna elke straathoek is er meer dan een glimp op te vangen van het Oude Europa in de klassieke bistro’s, cafés en opgeknapte pleinen.

Je kunt de stad in één dag leren kennen, maar blijf tenminste een weekend hangen als het kan. De compacte grootte van de stad maakt het ideaal voor een wandeling en je zult de schoonheid pas echt waarderen als je rustig de tijd neemt.

De belangrijkste focus van je bezoek zou het oude centrum moeten zijn, verdeeld tussen de oude Bovenstad (Haute-Ville), dat boven de rivier de Saint Lawrence op de Cap Diamant kliffen ligt, en de Oude Benedenstad (Basse-Ville), waar Samuel de Champlain de eerste Franse voet op Québec zette, in 1608. Het oude centrum bestaat uit verschillende musea, huizen met mansardedaken en straten met kinderkopjes, die smeken om ontdekt te worden.

Buiten de muren en door de historische stadspoorten van Porte St-Louis en Porte St-Jean vind je vier extra wijken die makkelijk te bereiken zijn: St-Jean Baptiste, Colline Parlementaire, Montcalm en St-Roch, elk met heerlijke restaurants, winkels en een spetterend nachtleven. Ook zijn de Plains of Abraham hier de moeite waard, waar de Britten de Fransen in 1759 versloegen, nu een nationaal park. Dit gebied biedt uitstekende recreatieve mogelijkheden.

Québec gaat tot het uiterste om de bezoekers te vermaken. De hele zomer lang gaan muzikanten, acrobaten en acteurs in historische kledij de straat op, of een van de vele fantastische festivals vult de lucht met vuurwerk en muziek. In de koudste maanden januari en februari is het Québec Winter Carnaval misschien wel het grootste en kleurrijkste winterfestival van de omgeving. De herfst en de lente brengen prachtige begroeiing, drastisch verlaagde prijzen en minder drukte.

Openingsbeeld: rabbit75_ist / iStock