Welkom in Montréal


Ervaar een stad die verliefd is op festivals, de kunsten, goed eten, bewust leven en het maximale uit het leven halen.

Designstad

Montréal is een stukje oud Europa in een verder moderne taart. Een dagje ronddwalen brengt je naar de fotogenieke 18e-eeuwse façades van Oud Montréal, voor je begint aan een fietstoer langs het prachtige Canal de Lachine. Of verdwaal tussen de glinsterende winkeltjes en restaurants in het stadscentrum, waarna je eindigt op de uitnodigende terrasjes van de cafés van Plateau Mont-Royal. De architecturale pracht van de stad bestaat uit een schat aan erfgoedkerken, bijvoorbeeld de adembenemende Basiliek Notre-Dame, en iconen uit de 20e eeuw, zoals het Stade Olympique en Habitat 67. Zelfs de hotels en musea in Montréal verleggen de grenzen van modern interieurdesign.

Winterwonderland

De inwoners van Québec houden van hun zomers en herfstkleuren, maar de winters bepalen het grootste deel van hun levens- die vertragen en worden meer geïsoleerd tijdens deze lange, donkere maanden. Desondanks wordt de levensvreugde van de Franstalige Canadezen niet helemaal versomberd door de kou, maar juist aangewakkerd rondom gezellige open haarden, in knusse pubs, in stomende sugar shacks en, natuurlijk, door van lokale bergen af te skiën, snowboarden en sleeën.

Festivals in overvloed

Toronto mag dan de economische hoofdstad van Canada zijn, maar Montréal blijft het culturele epicentrum. De stad, die vaandeldrager is van een volledige taalkundig-culturele identiteit (Franstalig Canada) leeft simpelweg voor publieke viering van de kunsten. De stad kent zo’n 250 theater- en dansgezelschappen, meer dan 90 festivals en een fascinerende mengelmoes van buurten waarin artiesten, schrijvers en muzikanten gezamenlijk het cement hebben gelegd voor Montréals reputatie als kunstcentrum. Het Festival International de Jazz in Montréal is het hoofdevenement, op de voet gevolgd door feesten die worden opgedragen aan wereldcinema, komedie en gay pride.

Eethoofdstad

Montréal is gezegend met een van de opwindendste food scenes in Noord-Amerika en bruist van de tempels die zijn toegewijd aan Kamouraska-lam, arctische zalmforel en, natuurlijk, poutine (frietjes overladen met kaas en jus). Hier vind je onweerstaanbare banketbakkers, Engelse pubs, ruim 80 jaar oude Joodse delicatessenzaken en magnifieke voedselmarkten die aan Parijs doen denken. Er zijn hipsterbars met kleine bowlinglanen en ontelbare cafés voor een luie namiddag. En dan zijn er nog de late-night eettentjes, waar je je kunt verbazen over wonderbaarlijke voedsel- en drankcombinaties die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Openingsbeeld: lavi37 / iStock