Welkom in Canada


Canada is meer dan het mooie uiterlijk van de bergen en ruige kust: er wordt ook geweldig eten gekookt, er heerst een toffe sfeer en de elanden maken van roadtrips een bijzonderheid.

The Great Outdoors

Canada heeft veel verschillende soorten landschappen. Er zijn hoge bergen, glinsterende gletsjers, spookachtige regenwouden en afgelegen stranden. Ook maak je kans om oog in oog te staan met ijsberen, grizzlyberen, walvissen en elanden.

Voor sportievelingen is Canada ook bijzonder geschikt. Zo is het mogelijk om te snowboarden in de Whistler bergen, te surfen op de golven van Nova Scotia of om te kajakken in de Nahanni-rivier in de Northwest Territories. Een wat rustigere optie is een wandeling in Vancouvers Stanley Park of zwemmen bij de roze stranden van Prince Edward Island.

Gemengde cultuur

Geniet van een café au lait en een croissant bij een bistro in Montréal. Bezoek de Aziatische nachtmarkt in Vancouver voor een kom heerlijke noedels. Sluit je aan bij een Keltisch feest met vioolmuziek op Cape Bretoneiland. Kajak tussen inheemse dorpjes die verstopt zitten in het regenwoud op Haida Gwaii. Je zult de diverse cultuur van Canada ontdekken in de muziek, kunst en keuken.

Artistieke flair

Kunst is heel belangrijk in Canada. Dit blijkt uit de grote aantallen festivals, zoals het International Fringe Theater festival in Edmonton, het Jazzfestival van Montreal, het Film Festival van Toronto (waar zowel beroemdheden als filmfans op af komen) en het Stratford Festival in Ontario, het grootste klassiek theaterevenement van het continent. Ook kan je naar enorme musea gaan zoals Ottawa’s National Gallery. Zelfs minder voor de hand liggende plaatsen zoals St John’s of Woody Point stellen speciale kunst tentoon, zoals een avant-gardistisch “klanksymposium” en een festival met bekende schrijvers.

Lekker eten

Canada is een rijk gevuld buffet. Als je met een bord van het westen naar het oosten zou lopen, eindig je met het volgende op je bord: wilde zalm en mosselen uit British Columbia, poutine (patat met saus en kaas) uit Québec en kreeft met een klodder gesmolten boter uit de Maritime provincies. De Canadezen koketteren niet zo met hun nationale keuken als bijvoorbeeld Italianen en Fransen, dus de frisse zeevruchten, pikante kazen en het verse seizoensfruit blijven voor de meesten geheim. Vergeet ook niet de bekroonde rode en witte wijnen die in de Canadese wijngaarden worden geproduceerd.

Openingsbeeld: franckreporter / iStock