Zon, zout en zandsteen: de mooiste plekken van Jordanië

Frank Verschuren

Het oude koninkrijk Jordanië heeft een lange geschiedenis. Romeinse legioenen trokken door het land, karavanen beladen met kruiden en reukstoffen, moslimlegers en kruisvaarders. Hun amfitheaters, burchten en moskeeën zijn de getuigen van een rijk verleden, en voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de aantrekkingskracht van het land. Jordanië is geen massabestemming, maar een vakantieland voor ontdekkers.

Stad uitgehakt in rotsen | Foto: liseykina / iStock

Petra 

Een “must” voor Jordanië-gangers is de stad van de Nabateeërs, die gedeeltelijk is uitgehakt uit de roze rotsen. Dit unieke monument van een 2000 jaar oude beschaving is een van de zeven wereldwonderen en de belangrijkste bezienswaardigheid van het land.

Rotsbrug in Wadi Rum | Foto: pb57photos / iStock

Wadi Rum

Op de rug van een paard of kameel het even barse als indrukwekkende woestijnlandschap van Wadi Rum ontdekken; het geeft je hetzelfde gevoel dat Lawrence of Arabia op deze plek moet hebben gekend. Hier leven de Bedoeïenen, minder nomadisch dan in voorbije tijden, maar nog steeds schilderachtig, trots en met de traditionele gastvrijheid van woestijnvolkeren. Daal af in de Khazali Canyon om de oeroude inscripties in de rots te zien, bezoek de Zeven Pilaren van Wijsheid en laat je fotograferen op een van de spectaculaire natuurlijke Rotsbruggen.

Ruïnes van Jerash | Foto: takepicsforfun / iStock

De stad van Alexander de Grote

Op korte afstand van Amman liggen de ruïnes van Jerash. Een mooie bestemming voor een dagexcursie vanuit de hoofdstad. Gerasa, zoals de oude naam luidt, groeide onder Romeins gezag uit tot een van de rijkste provinciesteden binnen het imperium. De goed geconserveerde triomfbogen, zuilengalerijen en het beroemde ovalen forum zijn bijzonder fotogeniek. Op weinig andere plaatsen kun je je zo’n levendige voorstelling maken van hoe het leven er in de Romeinse tijd uitzag.

Zonder moeite blijven drijven in de Dode Zee | Foto: vvvita / iStock

De Dode Zee

Al in Bijbelse tijden vond men hun heil aan de oevers en Cleopatra bouwde er de eerste resorts, met legio huidbehandelingen met grondstoffen die uit het water van de Dode Zee werden gewonnen. Tegenwoordig is deze binnenzee de grootste spa ter wereld en kun je van de – al of niet bestaande - heilzame eigenschappen van het mineraalrijke water genieten in een groeiend aantal luxueuze resorts. Een ideale strandbestemming voor niet-zwemmers, want het Dode Zeewater bevat zó veel zout dat je er zonder inspanning op blijft drijven. 

Openingsbeeld: Anton_Petrus / iStock