Winterwonderland in West-Servië

Redactie Lonely Planet

Verleg tijdens je volgende reis naar Servië je horizon buiten Belgrado en richt je op het opkomende winteravontuur in het landelijke westen van het land.

Een avontuurlijk recreatiegebied

Het westen van Servië is een uitstekend winters recreatiegebied. Tara National Park bestaat uit een dichtbebost gebied vol wandelpaden, begrensd door de Drina. Watervallen, grotten en middeleeuwse kloosters vermengen zich met de torenhoge bergtoppen van Mount Tara en Mount Zvijezda. Wandel, rijd of ga te paard langs de geïsoleerde, besneeuwde routes, rust uit bij uitzichten over diepe kloven en azuurblauwe wateren – kijk wel uit voor de lokale bewoners: de bruine beren, lynxen en wolven.

Het hele Tara National Park en de Drina staan op de voorlopige lijst van Unesco Werelderfgoed, wegens hun geologische en ecologische waarde. Tara maakt sinds kort ook deel uit van de aan de WNF gelieerde Dinaric Alps Parks (die acht landen beslaat, van Albanië tot Slovenië). Sinds de lente van 2016 kunnen fanatieke fotografen deelnemen aan een driedaagse tour, geleid door de afgelegen delen van het National Park (informeren bij het bezoekerscentrum).

De golvende bergen van Zlatibor zijn een hippe skilocatie in het westen van Servië. De hoogste top Tornik (1490 meter) staat bekend om zijn bejubelde skicenter, goed voor zo’n 5400 skiërs per uur. Ski je niet, dan kun je genieten van het oogverblindende witte uitzicht over de vallei vanaf de duidelijk aangegeven paden in de bergen.

Make it happen: Hotel Zlatibor Mona, 7 kilometer vanaf het skicentrum Tornik, is een goede uitvalsbasis. Kosten voor een skipas variëren, een pas voor 1 dag kost rond de €15. Horse Riding Club Dora ligt in de winter naast het 13e-eeuwse klooster Rača, 6 kilometer ten zuiden van de stad Bajina Bašta.

Calorierijke cuisine

Feesten en lokale neut zijn een graag geziene gast in de West-Servische gezelligheid. Het restaurant Kurta in Tara National Park (waar Lady Gaga in 2015 te gast was) staat bekend om zijn lokaal geproduceerde ingrediënten. Vleesrijke menu’s bevat onder andere gebraden kalfsvlees, medaillons en gerookt vlees. Intens zoet-hartige pruimen in spek zijn een specialiteit. Liefhebbers van vis en schaaldieren kunnen zich te buiten gaan in Restoran Dve Lipe aan de oevers van de Drina. Deze populaire lokale bezienswaardigheid, daterend uit 1929, serveert traditionele en betaalbare Servische gerechten. De gerookte forel is het proberen waard. Calorisch genot komt in de vorm van komplet lepinja (wat zoveel betekent als “compleet broodje”), een oorspronkelijk recept uit Zlatibor van voor de Tweede Wereldoorlog. Het is een plat broodje bedekt met geroosterde lam en varkensvet, en wordt gezien als een perfecte winterse voedingsbron of als een ideaal middel tegen een kater (na een avondje rakija). Klekovača is een variatie op de traditionele pruimen- of honinglikeur, aangelengd met jenever uit Mount Tara. Živeli (proost)!

Make it happen: al deze restaurants zijn zeer geschikt om een dagje sightseeing in de omgeving mee af te ronden. Bussen rijden langs de rivier naar de stad Užice; bekijk voor de dienstregeling de website.

Meer winterse avonturen in de Balkan? Krijg een warm winters welkom in Slovenië

Openingsbeeld: Kisa_markiza / iStock