Wildpark Central Tuli is het eerste Smart Parks van Botswana

Redactie Lonely Planet

Wildpark Central Tuli, vlak bij de grens met Zuid-Afrika en Zimbabwe, is het eerste Smart Parks van Botswana. In het Central Tuli Game Reserve wordt een geavanceerde techniek gebruikt om Afrikaans wildlife en de lokale bevolking te beschermen. Hiermee maken ze herplaatsing en introductie van bedreigde en verdwenen diersoorten mogelijk. Dit project is gerealiseerd door Timbo Afrika Foundation en Smart Parks.

Wildpark

Het wildpark van 70.000 hectare wordt vrijgemaakt van hekken en prikkeldraad om een "wildlife corridor" te maken. Hierbij ontstaat een verbinding tussen de aangrenzende natuurgebieden waardoor dieren hun oude migratieroutes weer kunnen lopen. Hierbij is een hightech hek geplaatst die het leefgebied van mens en dier van elkaar scheidt. Hiervoor werd de oogst regelmatig vertrappeld door groepen olifanten, en ook leeuwen en hyena's vormden een bedreiging voor de mens, waardoor ze helaas soms gedood moesten worden. De Nederlandse organisaties Timbo Afrika Foundation en Smart Parks hebben de handen ineengeslagen om deze conflicten, met support van het Botswaanse Department of Wildlife & National Parks, terug te dringen. Het hek zorgt ervoor dat zowel mens als dier veilig kan leven, zodat (bedreigde) diersoorten weer een kans krijgen.

Door geavanceerde techniek te gebruiken, kunnen staff, guides en researchers alles in het gebied monitoren, van voertuigen tot de beweging van bepaalde diersoorten. Het LoRaWAN® netwerk geeft het parkmanagement bovendien de mogelijkheid om sensoren en apparaten in te zetten voor nauwkeurige monitoring van bedreigde diersoorten zoals de neushoorn en het verzamelen van gedetailleerde data. Deze informatie maakt het mogelijk om operaties omtrent het beheer van het landschap te optimaliseren.

Deel van het dertig kilometer lange hek

Smart Parks

Smart Parks zet diensten en technologie in om bedreigde diersoorten te beschermen en het milieu te behouden. Sinds 2013 maakt Smart Parks gebruik van innovatieve technieken om deze missie te doen slagen. Door middel van innovatieve ontwikkeling en geavanceerde technologie blijft Smart Parks haar methoden verbeteren om mensen, wildlife en het milieu te helpen. De technologieën en trackmethodes zijn voortdurend in ontwikkeling en de stichting werkt daarnaast aan een breed scala van conservation projecten. Smart Parks streeft ernaar om samen te werken met partners die een vergelijkbare missie hebben en die voldoen aan onze strikte ethische normen.

Timbo Afrika Foundation

De Timbo Afrika Foundation draait volledig op de bezetting van Koro River Camp & Koro Island Camp, luxe safari tented camps midden in het ‘Central Tuli game Reserve’ onder de portfolio naam; ‘The Africa Experience’. Alle winst die er behaald wordt uit de accommodaties vloeit direct terug naar natuurbeheer en behoud, realisatie van wildlife corridors, anti-stroperij, wildlife relocatie en lokaal ondernemerschap. Daarnaast sponsoren de portfolio bedrijven van Active Capital Company Amsterdam een percentage van hun winstgevendheid, Hartog is mede oprichter van Active Capital Company. Wildbeheer, bescherming van gebieden en dieren is een zeer intensieve taak en hard nodig voor een gezond ecosysteem, de bescherming van natuurlijke leefgebieden, en de bestaansmiddelen voor lokale gemeenschappen.

Openingsbeeld: Thomas Harmens - Studio Harmens