Wildkamperen op een onbewoond eiland in Zuid-Zweden

Sara van Geloven

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints. Als je deze woorden goed in je oren knoopt, kun je op ongelooflijk mooie plekken overnachten in Zweden. Door het allemansrätten, of allemansrecht, mag je in Zweden wildkamperen.

Met de kano

Het meer Ivösjön in Skåne, Zuid-Zweden, is een van de mooiste plekken om te genieten van de vrije Zweedse natuur. Het diepblauwe meer is een geweldig kanogebied en bij het Wetlandi Nature Resort kun je behalve kano’s ook een kampeerpakket huren met alles wat je nodig hebt om een nacht op een onbewoond eiland door te brengen.

Peddelen op het meer Ivösjön | Foto: Mickael Tannus

We starten ons “Robinson Pakket” op de rivier Holjeån. Onze volgeladen kano wordt voorzichtig te water gelaten en al binnen een paar minuten is er geen bewoning meer te zien. We peddelen met de stroom mee langs treurwilgen, rietkragen en watervogels en met elke bocht in de rivier ontvouwt zich weer een nieuw vista. En dan opent het landschap zich en ligt er een schitterend, uitgestrekt meer voor ons: Ivösjön.

Op een onbewoond eiland

Er zijn meerdere onbewoonde eilandjes, dus we kunnen onze overnachtingsplek zelf uitkiezen op de kaart. Het eilandje Bjärnö – op ongeveer een halfuurtje kanoën vanuit de monding van de rivier – biedt een prachtige, beschutte plek aan het water, waar we de kano makkelijk de kant op trekken. We treffen er een paar vuurplekken en een schuilhutje – maar verder niks dan wuivende bomen, grote keien die net boven het wateroppervlak priemen en een weids vergezicht over het meer. 

In Zweden kun je op unieke plekken wildkamperen | Foto: Visit Skåne

Nadat we onze tent hebben opgezet besluiten we te voet het eilandje te verkennen en daarna is het tijd om een vuurtje te bouwen. Een makkelijke klus met behulp van het hout en de aanstekervloeistof uit het pakket. Er is ook een schep aanwezig om een gat te kunnen graven ­– ons toilet tijdens het verblijf op het eiland. Het avondeten, bestaande uit verse zalm, aardappelen en groente in aluminium pakketjes, leggen we op een rooster op het vuur om te garen en daarna is het tijd om te ontspannen met een lekker lokaal biertje in de hand. Langzaam zet de schemer in en verdwijnen de laatste bootjes van het meer. Het knisperende kampvuur en het wuiven van de wind door de bomen zijn alles dat we nog horen. Als het vuur gedoofd is en de sterren aan de hemel verschijnen, is het tijd om de tent in te kruipen. 

Na een rustige nacht op het eiland worden we de volgende ochtend als ware Robinsons begroet door de opkomende zon en het gekwetter van vogels. Er hangen nevelbanken boven het meer, die langzaam oplossen in de warme zonnestralen. De wereld komt weer tot leven, maar het alledaagse leven en de drukte van thuis hebben we even helemaal achter ons gelaten op dit onbewoonde eiland in de Zweedse natuur.

Een eigen eiland voor een nachtje | Foto: Mickael Tannus

Make it happen

Op de website van Wetlandi Nature Resort vind je informatie over de verschillende kanopakketten. Wetlandi ligt een paar kilometer ten noorden van het stadje Bromölla, op minder dan twee uur rijden vanuit zowel Malmö als Kopenhagen. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). Of je rijdt er in minder dan 9 uur heen vanaf Amsterdam. Malmö bereik je vanaf Kopenhagen door de Öresundbrug over te steken of een veerboot te nemen. Meer informatie over de regio vind je op de website van Visit Skåne en tips voor de zomer lees je hier.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Mickael Tannus