Wijngaarden en kastelen: dit zijn de beste wandelroutes van Bourgondië

Redactie Lonely Planet

Bourgondië lijkt te zijn gemaakt om te wandelen en niet voor niets is het een van onze Best in Travel-bestemmingen voor 2022. Er zijn talloze middeleeuwse dorpjes omringd door uitgestrekte wijngaarden, smaragdgroene heuvels bezaaid met mosterdvelden en eindeloze bossen. 

Zo’n 6.000 kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden slingeren door de groene regio in Oost-Frankrijk en bieden voor ieder wat wils. Of je nu meerdere dagen op pad wilt en een langeafstandsroute (Grande Randonnée) wilt lopen, een pelgrimstocht wilt maken of je kinderen wilt laten ravotten tussen de wijnranken, je vindt het in Bourgondië. 

De websites van Burgundy Tourism en Comité Départemental de Randonnée Pédestre de la Côte d’Or. Download voor de start van je route de apps van Balades en die van de Bourgogne, dan luister je tijdens je wandelingen naar de meest fascinerende geschiedenissen van de dorpjes en wijngaarden op je route. 

Sentier des Roches

15 km, 5 uur, gemiddeld

De beste wijnen van Bourgondië komen van de met wijnranken begroeide Côte d’Or (letterlijk vertaald ‘gouden heuvel’), die ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Dijon loopt. Maak een dagtripje door het zuidelijke deel van dit heuvelachtige gebied en geniet van spectaculaire uitzichten. De route begint in Orches, een dorp 13 kilometer ten zuidwesten van Beaune, waar wijnboeren al sinds de middeleeuwen buitengewoon goede wijnen maken. 

De rondweg lift een stukje mee op de langeafstandsroute GR7 en volgt een pad langs de dramatische top van de Falaises de Baubigny. Vanaf hier kijk je uit over perfect verzorgde wijngaarden, de rivier de Saone en speelgoedachtige huisjes opgetrokken uit gouden stenen. Pauzeer tijdens je wandeling zeker even bij een van de wijngaarden om een (of meer) wijntje(s) te proeven. 

Bourgondische wijngaard in het najaar. javarman3 / iStock

In de voetsporen van Vercingétorix: Bibracte naar Alésia

120 km, 4 dagen, gemiddeld

Een bezoek aan de Gallische vestingstad Bibracte is een reis terug in de tijd. Het bolwerk ligt op een heuvel, zo’n 25 km ten westen van Autun op de Mont Beuvray en was de hoofdstad van een Keltische stam in de 1ste en 2de eeuw v.Chr. In Musée de la Civilization Celtique in Bibracte herbeleef je de strijd die Vercingétorix, koning van de Galliërs, leverde toen Julius Caesar met 50.000 Romeinse soldaten binnenviel. Vervolg na een bezoek aan het museum het historische pad door het schilderachtige platteland van Bourgondië en treed in de voetsporen van Vercingétorix en zijn legioenen om het daadwerkelijke slagveld te bereiken. 

Niet alleen de geschiedenis is indrukwekkend, deze vierdaagse tocht leidt je langs Parc Natural Régional du Morvan - een lappendeken van dichte bossen, meren en glooiende landbouwgronden aan elkaar verbonden door groene heggen en oude stenen muren. Rond de dorpjes Braux en Brianny heb je mooie uitzichten over de wateren en meer historie vind je bij de kastelen Vic-sous-Thil en Flavigny-sur-Ozerain. 

Chemin des Grands Cru

8 km, 3 uur, licht

Dit is een route voor wijnliefhebbers: de volledige tocht is 90 kilometer lang en begint in de Bourgondische wijnhoofdstad Dijon en loopt langs een paar van de meest prestigieuze wijngaarden en wijnhuizen. Wel heftig, want je moet natuurlijk wel overal iets proeven. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een korter stuk te doen. 

De korte maar onwaarschijnlijk mooie route die rond het dorp Vosne-Romanée loopt, begint bij de dorpskerk en slingert langs de enige wijngaard met Domaine de la Romanée Conti-wijnstokken, waar de prijzigste wijn van de regio vanaf komt. Dwaal langs de knoestige wijnstokken en strijk neer op een van de picknicktafels met een goede pinot noir om optimaal van het bourgondische leven te genieten.

Neem niet te veel, zodat je daarna nog verder kunt lopen naar Château du Clos du Vougeot, de geboorteplaats van de Bourgondische wijnen. Het 16de-eeuwse kasteel en landgoed waren een toevluchtsoord voor wijnminnende monniken uit de nabijgelegen abdij, die hier hun eigen wijnen produceerden. Optioneel is een rondleiding door de kelder en langs de historische wijnpersen. 

 Openingsbeeld: Zimnevan / iStock