Westweg: de perfecte herfstwandeling in het Zwarte Woud

Redactie Lonely Planet

Eindeloos wandelen door de ongerepte natuur van het Zwarte Woud kan tijdens ieder seizoen, maar als de bossen van dit middelgebergte gehuld zijn in herfstkleuren, raak je zeker niet uitgekeken. 

Fijn dus dat je op de Westweg, een van de dertien Top Trails of Germany, helemaal op kunt gaan in de natuur. De hele route is 285 kilometer lang en leidt je dwars door de paradijselijke hellingbossen en langs de glooiende weilanden van het Zwarte Woud. De Westweg loopt van Pforzheim in Duitsland naar Basel in Zwitserland, via de oostelijke route leg je deze weg af in 12 etappes, via de westelijke in 13. En geen zorgen, je kunt natuurlijk ook alleen een deel van de route doen, als je slechts een paar dagen los wilt komen van je hectische dagelijks leven, of al blaren krijgt bij alleen de gedachte aan 13 wandeletappes. 

Uitzicht op herfstbossen vanaf Belchen. Spiegelhalter/Schwarzwald Tourismus

Als je de hoogtepunten van de route in ieder geval wilt meemaken, neem dan de westelijke route en sla de hoogste toppen zeker niet over. Na flink klimmen wordt je beloond met prachtige uitzichten vanaf de 1.493 meter hoge Feldberg en de Schliffkopf met het hoogveen op de kale top is tijdens de herfst extra spectaculair. Een steil en stenig bergpad voert door de uitgestrekte wouden naar de top van de ruigste berg van het Zwarte Woud, de 1.414 meter hoge Belchen. Vanaf hier kijk je uit op nevelflarden in het dal, een goudgeel bladerdak en in de verte het silhouet van de met sneeuw bedekte Alpen.

De besneeuwde toppen van de Alpen. Spiegelhalter/Schwarzwald Tourismus

Pak je wandelschoenen en een stevige rugzak en laat je betoveren door de magie van het Zwarte Woud. Meer informatie en GPX-tracks van de Westweg en andere Top Trails of Germany vind je op toptrails.nl.

Openingsbeeld: Spiegelhalter/Schwarzwald Tourismus