Weekend weg: Giethoorn en Weerribben-Wieden

Tjitske Kingma

In de zomer is het hier een drukte van jewelste, maar in het laagseizoen kun je in alle rust ervaren wat waterrijk Giethoorn en het omliggende Nationaal Park Weerribben-Wieden zo’n populair en bijzonder stukje Nederland maakt

Vrijdagochtend

Giethoorn ligt pal tussen de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden, die samen het Nationaal Park Weerribben-Wieden vormen. Dit is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa en dus een uniek stuk Nederland. Het handigst is om met de auto naar Giethoorn te komen, die je afhankelijk van je accommodatie in of aan de rand van het dorp kunt parkeren. Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Giethoorn: reis dan met de trein naar Steenwijk en neem vanaf daar buslijn 70 naar Giethoorn. 

Vrijdagmiddag

Check in bij Bed & Boot Mol Groenewegen, die gerund wordt door Gerrit Mol en zijn vrouw Marianne en centraal aan de Dorpsgracht ligt. Hun Wiedenlodge, een rietgedekt vakantiehuisje met een keuken met vaatwasser, ruime woonkamer, comfortabele bedden en een privéterras is perfect voor twee personen (lang weekend €339; molgroenewegen.nl). Heb je een vraag of wil je graag een fluisterboot of kano huren? Grote kans dat je Gerrit met mooi weer ergens op het terrein vindt, maar anders kun je altijd bij hem aankloppen. Wandel als je eenmaal gesetteld bent naar Smits Paviljoen, waar je met schitterend uitzicht op het meer 't Bovenwijde kunt lunchen of een kop koffie drinken (smitspaviljoen.nl).

Vrijdagavond

Verken voor het diner Giethoorn te voet. Volg het voetpad langs de Dorpsgracht en bekijk onderweg de passanten die onder de vele bruggen voorbijvaren – de bruggen zijn van oudsher hoog zodat punters er staand onderdoor konden. Er zijn genoeg plekken om even stil te staan en te genieten van het bijzondere erfgoed waar je nu doorheen wandelt. Sluit de dag af bij De Sloothaak, een gezellig restaurant in een monumentale boerderij. De menukaart wisselt ieder seizoen en heeft een klein maar smakelijk aanbod van producten van eigen bodem met wereldse invloeden (drie gangen vanaf €25; restaurantdesloothaak.nl).

Zaterdagochtend

Het is tijd om de natuur in te trekken! Stap in de auto en rijd naar Ossenzijl waar je een fluisterboot huurt bij een van de campings in de buurt van het Bezoekerscentrum Weerribben om op eigen houtje de Weerribben te verkennen. Bij de bootverhuur krijg je meestal een kaart met routes mee, maar je kunt ook op de website van Staatsbosbeheer kijken voor mooie vaarroutes. Onderweg zie je waarom dit gebied de Weerribben heet: vroeger werd de veenbagger gedroogd op de smalle stroken land, de ribben. De gaten die ontstonden door het baggeren en vervolgens volliepen met water, worden de weeren genoemd. Neem een verrekijker mee, want vanaf het water zou je zomaar reeën, purperreigers en ijsvogels kunnen spotten. Met veel geluk zie je zelfs een otter (fluisterboot vanaf €80 per dag; bootverhuur.visitweerribbenwieden.com). 

Zaterdagmiddag

Honger gekregen van het varen? Navigeer naar Muggenbeet, een vlek op de kaart midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Reserveer een tafeltje bij Geertien voor een heerlijke lunch aan het water in dit authentieke bruin café. Je kunt er een boot aanleggen, maar je kunt ook de auto pakken en erheen rijden. Van oorsprong kwamen hier veel rietsnijders en turfstekers; menig salaris werd hier verkwanseld aan drank. Tegenwoordig eet je er smakelijke streekproducten (geertien.nl). Rijd na de lunch terug naar Buitencentrum Weerribben en volg vanaf hier de rode paaltjes voor een wandelroute van zo'n 3 kilometer, waarbij je onderweg dankzij informatieborden alles leert over de Weerribben (staatsbosbeheer.nl).

Zaterdagavond

Keer terug naar Giethoorn voor het diner. Carnivoren kunnen hun hart ophalen bij ’t Achterhuus, waar je flinke porties vlees of vis bestelt. Het sfeervolle, informele restaurant is gevestigd in een gerenoveerde boerderij en heeft vriendelijke bediening (hoofdgerecht vanaf €19,50; achterhuus.nl). Na alle frisse buitenlucht van vandaag is de kans groot dat je vanavond met je buik vol vroeg onder de wol kruipt.

Zondagochtend

Rijd nadat je hebt uitgecheckt bij je accommodatie naar het bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Hier zie je wat er gebeurde als turfstekers te veel veen weghaalden in de weeren, waardoor de ribben te smal werden. Op een noodlottige dag in 1776 braken de dijken van de Zuiderzee door en spoelde het water alle ribben weg, waarmee het dorp Beulake onder water kwam te staan. Op deze plek in het meer de Beulakerwijde staat een monument van de kerktoren van het verdronken dorp. Vanaf het bezoekerscentrum beginnen twee korte wandelroutes die ook leuk zijn voor kinderen. Daarnaast is dit een opstappunt van de Ecowaterbus die vaart tussen Sint Jansklooster, Giethoorn en Blokzijl (natuurmonumenten.nl). Kom voordat je naar huis rijdt op adem bij het theehuis dat naast het bezoekerscentrum zit (theeschenkerijdewieden.nl).

Openingsbeeld: MarketingOost