We weten nu wat er op de bodem van Belize’s Blue Hole is

Redactie Lonely Planet

Het Blue Hole voor de kust van Belize is waanzinnig als je het van boven bekijkt, het is bijna perfect rond namelijk, maar na een expeditie onder water zijn we er eindelijk achter wat er precies op de bodem van het bizarre verschijnsel ligt.  

Afgelopen maand vond er een historische wetenschappelijke expeditie plaats die helemaal tot de bodem van het blauwe gat afreisde. Oprichter van de Virgin Group Richard Branson en oceaanbeschermer Fabien Cousteau ondernamen gezamenlijk de expeditie die wereldwijd werd uitgezonden op Discovery Channel.  

Het was de eerste duikbootmissie naar de bodem van het gat dat je langs één van de grootste koraalriffen ter wereld vindt. De missie was er ook om het werk van Ocean Unite te ondersteunen. Zij zetten zich in voor het beschermen van ten minste 30% van de oceanen in 2030. 

De groep reisde af naar de bodem van het gat in een Aquatica duikboot. Onderweg kwamen ze langs een muur van druipsteen wat er volgens Branson op wijst dat het Blue Hole ontstaan is uit grotten die oorspronkelijk op het droge gevormd zijn. Volgens hem is dit het bewijs van hoe snel en catastrofaal oceanen kunnen stijgen. Zeespiegels waren ooit stukken lager. Tienduizend jaar geleden steeg de zeespiegel zo’n 90 meter toen er wereldwijd een hoop ijs smolt. 

Op 90 meter diepte kun je de verandering in de steen zien; steen die eerst op het droge lag maar toen werd opgeslokt door de zee. Het was voor Branson één van de sterkste reminders van de gevaren van klimaatverandering die hij ooit had gezien.  

Vanwege de diepte van het gat en het gebrek aan zuurstof zijn er geen levende wezens op de bodem te vinden. Branson zei wel plastic flesjes op de bodem te hebben gezien wat volgens hem nog meer reden is om te stoppen met het éénmalig gebruiken van plastic.  

Wil je meer weten over het waanzinnige Blue Hole of zou je er zelf een kijkje in willen nemen? Dan is 2019 daar het perfecte jaar voor want Belize is één van de Lonely Planet Best in Travel landen.

Openingsbeeld: Mienny / iStock