Vijf wijnregio’s in Israël

Jasmijn Wijnbergen

Bij een lekker wijntje denk je misschien aan aan een Chileense Sauvignon of een Zuid-Afrikaanse Pinotage, maar ook Israël produceert al sinds het begin van onze jaartelling heerlijke wijnen. In de vorige eeuw heeft het land flink geïnvesteerd in moderne technieken om zo de beste wijnen uit de vijf wijnregio’s van Israël te verbouwen.

Galilee

Groene bossen, een diep vallei en een aantal mooie meren. Zo ziet de Galileegebergte in het noorden van Israël eruit. Deze regio is één van de mooiste wijnregio’s van het land en is verdeeld in de Upper Galilee en Lower Galilee. Het hoogste punt is zo’n 1200 meter hoog en het laagste punt ligt ongeveer 600 meter boven zeeniveau. De meest voorkomende druifsoort in Galilee is Cabernet Sauvignon.

Shomron

Shomron oftwel Samaria is niet zo populair als de Galilee-streek, maar de wijnen zijn zeker het proberen waard. Doordat een gedeelte van deze regio aan de Middellandse Zee ligt, kent de regio warme zomers en milde winters: perfecte omstandigheden voor het groeien van druiven voor de wijn. Ook in deze regio komt de druifsoort Cabernet Sauvignon, maar ook Bordeaux het meeste voor.

Samson

In centraal Israël, tegen de Middellandse Zee tot de Judearegio, vind je de wijnregio Samson. Deze regio kent eveneens warme zomers en koele, maar ook redelijk milde winters. Ondanks dat kan het tijdens de zomers zo droog worden dat men van irrigatie afhankelijk is. In Samson komt druifsoort Petite Shirah veel voor.

Judea

De vierde wijnregio in Israël ligt aan de zijde van de hoofdstad Jeruzalem. Dit gebied, de Heuvels van Judea, is een opkomende wijnregio met veel potentie. De warme dagen worden afgewisseld met koele nachten en er valt relatief gezien aardig wat neerslag. In deze regio zijn de meest voorkomende druifsoorten Carbenet Sauvignon en Chardonnay, maar ook koosjere wijnen worden hier geproduceerd.

Negev

Eén van de warmste tevens één van de oudste wijnregio’s in de wereld ligt in het zuiden van Israël: de Negev woestijn. De wijngaarden liggen vooral op de grote heuvels om zo een betere kwaliteit druif te kweken. Ook in deze vijfde regio is irrigatie noodzakelijk om de druiventeelt op gang te houden. Met een verschijningspercentage van 86% is de Pinot Noir de bekendste druifsoort in Negev.

Openingsbeeld: Subbotsky / iStock