Vijf speciale Siciliaanse wijngaarden

Redactie Lonely Planet

Sicilië stond niet altijd bekend als een excellente wijnstreek. De wijnen werden vaak afgedaan als goedkoop, maar Sicilië heeft grote stappen gezet. Voorheen was de streek bekend als een onderontwikkelde producent van goedkope bocht, maar nu is zonovergoten Sicilië een snel opbloeiende wijnregio geworden. Lokale wijnmakers produceren hier tegenwoordig kelders vol topwijnen, door unieke Siciliaanse variaties en authentieke wijntechnieken te gebruiken. Geniet van de vele wijnsmaken en boek een proeverij bij een van de volgende wijngaarden.

Planeta: proef zes verschillende terroirs

Familiebedrijf Planeta biedt een uitgebreide introductie van de verschillende Siciliaanse wijnsmaken. Hun zes landgoederen liggen in Melfi, Sambuca di Sicilia, Vittoria, Noto, Etna en Capo Milazzo, allen met hun specifieke terroir.

Het hoofdkwartier van Planeta staat in Melfi, nabij hun oorspronkelijke landgoed Ulmo. Hier vind je de droge heuvels van Zuidwest Sicilië die perfect zijn voor het groeien van de inheemse Grillo en geïmporteerde Sauvignon Blanc, die samenkomen in de DOC Alastro- een fris eerbetoon aan de warme, Mediterrane omgeving. Je vindt hier ook Planeta's resort, La Foresteria. Hier heb je een waanzinnig mooi uitzicht over de dromerige wijngaarden.

Het meest indrukwekkende van de zes wijngaarden is Feudo di Mezzo, gelegen op de noordelijke helling van Europa's hoogste actieve vulkaan, de Etna. Hier groeit onder meer de rode druif Nerello Mascalese (ook wel de “Siciliaanse Nebbiolo” genoemd). Proef deze druif in de verrukkelijke DOC Eruzione 1614, een tegelijk frisse en rokerige wijn, een reflectie van de vulkanische grond waarin hij is ontstaan.

Proeverij vanaf €15 per persoon.

Frank Cornelissen: radicale eenvoud

Op de wilde, pastorale noordelijke helling van de Etna vind je ook de wijngaarden van Frank Cornelissen. Deze Belgische expat is innovatiever dan de meeste andere wijnmakers van Sicilië. Zijn radicale wijntechnieken omvatten onder meer het rijpen van wijn in aardewerken vaten onder de vulkanische grond. Daarnaast staat hij gemanipuleerde gist, stalen wijntanks, het gebruik van zwaveldioxide en het enten van wijnstokken bij zijn productie niet toe. Wanneer je zijn wijnkelder bezoekt, kun je overigens beter geen parfum dragen, dat is tijdens de tours verboden. Deze regels onderstrepen de wens van Cornselissen om wijn te brouwen die Etna's natuurlijke omgeving zo puur en eerlijk mogelijk weergeeft.

Veel vallen en opstaan hebben geleid tot geweldige wijnen, waaronder de krachtige IGT Magma, gemaakt met Nerello Mascalese, die zijn hooggelegen oorsprong weerspiegelt. Dit rokerige en kruidige is ook merkbaar in de lichtere wijnsoort IGT Contadino, een mengsel van Nerello Mascalese met toevoegingen van Nerello Capuccio, Allicante Boushet, Minella nera, Uva Francesa en Minella bianco. Cornelissen en zijn wijnbrouwerij reflecteren de simpele en ingewikkelde aard van de natuur.                                                                                                                   
Proeverij voor €15 per persoon; van tevoren reserveren via [email protected].

Arianna Occhipinti: vaardige wijnbrouwer

Arianna Occhipinti is het uithangbord voor de opbloeiende Siciliaanse biodynamische wijncultuur. Na een korte periode aan de wijnschool in Milaan was ze teleurgesteld in het conventionele wijn maken en de onnatuurlijke maniertjes die erin worden toegepast. Die druisen in tegen het idee dat Occhipinti heeft over authenticiteit en terroir. Terug in Vittoria, in het gracieuze zuidoosten van Sicilië, begon ze haar eigen, natuurlijke wijnen te produceren in een familieboerderij, voordat ze in 2013 een wijnmakerij liet bouwen.

Occhipinti maakt onder meer Nero d’Avola-, Albanello- en Zibibbo-variaties, maar haar bekwaamheid met de hardnekkige Frappato-druif valt in het bijzonder op. De lichte Frappato wordt vaak overschaduwd door de krachtiger Nero d’Avola, maar speelt nu de hoofdrol in de IGT Occhipinti Il Frappato. Deze heerlijk geurende en kruidige wijn ruikt is gerijpt op Sloveense eikenhouten vaten, met een genuanceerde, elegante wijn tot gevolg.

Deze druivensoort komt ook terug in Occhipinti's populaire SP68 Rosso, vernoemd naar de eeuwenoude provinciale weg die naar de wijnmakerij leidt. De mix van subtiele Frappato en stoere Nero d'Avola creëert een pure, sappige wijn.

Proeverij voor €20 per persoon.

COS: voorloper in natuurlijke wijn

Wijn zit de Occhipinti’s in de genen:  deeleigenaar van het zuidoostelijke COS is niemand minder dan Arianna’s oom Giusto Occhipinti. Deze wijnmakerij wil wijnen produceren op dezelfde manier als vergane generaties en begon al met natuurlijke wijnen creëren voordat het een trend werd.

Tijdens een reisje naar Georgië werden de eigenaren geconfronteerd met het eeuwenoude gebruik van amforen in het het bereiden van wijn, wat de inspiratie vormde voor hun eigen gebruik van kleivaten en het ingraven ervan om de wijn te laten rijpen. Uit dit proces volgt de gevierde IGT COS Pithos,  een zachte, kalkachtige mix van de druiven Nero d'Avola en Frappato. Deze wijn roept de kalkstenen omgeving op en past uitstekend bij rustieke Siciliaanse salumi (charcuterie).

Cerasuolo di Vittoria, de enige Siciliaanse wijn met een DOCG benaming, is een andere succesvolle creatie van de wijnmakers. Dit is ook een mix van Nero d’Avola en Frappato, maar dan 18 tot 24 maanden gerijpt in tanks van beton en glas.

Wanneer je het landschap, de gaarden en de wijn goed op je wilt laten inwerken, huur dan een kamer in de koele 19de-eeuwse villa bij de wijnbrouwerij, inclusief zwembad. De langdurige, gepassioneerde gesprekken over wijn zijn er gratis.

Proeverij voor €12 per persoon; tweepersoonskamer of -suite voor €60-€100 per nacht.

Tenuta Regaleali: rode wijn en blauw bloed

De wijn van Tenuta Regaleali is dan misschien rood, het bloed is er onmiskenbaar blauw: dit wijnlandgoed is samen met twee andere het eigendom van de aristocratische familie Tasca. Aan het hoofd staat graaf Lucio Tasca, die het bedrijf beheert met een team waar ook zijn zoons Alberto en Giuseppe bijhoren. Dit is een van de meest historische en prestigieuze wijngaarden van Sicilië. De wijnmakerij, gelegen te midden van zachte Toscanesque heuvels zo’n 100 kilometer ten zuidoosten van Palermo, maakte al tientallen jaren gerenommeerde wijnen, voordat de huidige “hippe spelers” de spotlight kaapten.

De lekkerste wijn van dit wijnbedrijf is de DOC Rosso del Conte. Deze wijn wordt hoofdzakelijk van Nero d’Avola-druiven gemaakt (met een scheutje Perricone) en rijpt 18 maanden op Franse houten vaten. Hierdoor ontstaat een krachtige rosso, die doet denken aan verleidelijk donker fruit.

Naast het wijnbedrijf, vind je hier ook de bekende Anna Tasca Lanza Kookschool. Hier heeft onder andere de Amerikaanse chefkok Julia Child les gekregen. Je kunt hier cursussen volgen van een dag tot arrangementen van vijf dagen. Natuurlijk mag je tijdens deze lessen ook van de heerlijke wijnsoorten proeven.

Proeverij vanaf €30 per persoon; een lesdag inclusief lunch kost €170 per persoon. Een les- en accommodatiepakket kost vanaf €1350 per persoon.

Openingsbeeld: VvoeVale / iStock