Verrekijker in de aanslag: op vogelreis in Bhutan

Anne von Gleich

Hoewel Bhutan sinds 1970 toegankelijk is gemaakt voor reizigers, blijft het land beschermd door de geïsoleerde ligging en de sterk boeddhistische cultuur. De lokale bevolking leeft in harmonie samen met de omgeving en de hoge bergen, diepe valleien en weelderige jungles fungeren als een soort natuurlijke beschermmuur.

Dit maakt Bhutan wereldwijd een van de belangrijkste bronnen van biodiversiteit. Ongerepte bossen beslaan meer dan zeventig procent van het landschap; een perfecte leefomgeving voor een ongekend hoog aantal diersoorten, waaronder meer dan zeshonderd bijzondere vogelsoorten. 

De zeldzame zwarthalskraanvogel | Foto: sabirmallick / iStock

Winterseizoen is vogelseizoen

Het hele jaar door leven er bijzondere vogels in Bhutan, maar in de herfst en winter komt een aantal graag geziene vogels deze kant op, afkomstig uit de toppen van de Himalaya. Excentrieke soorten zoals de rotskruiper, het vuurstaartje en verscheidene alpenheggenmussen ontsnappen in Bhutan aan de winterse temperaturen. Waarschijnlijk is de mooiste en meest gewilde vogel toch wel de zwarthalskraanvogel, die met zijn 140 centimeter tegelijk zeldzaam en niet-te-missen is. Daarnaast zie je het hele jaar door kleurige vorkstaartjes, zingende fulvetta’s en dubbelhoornige neushoornvogels. Ook wordt de keizerreiger regelmatig gespot. Vogeltours spotten ’s winters gemiddeld 250 vogelsoorten, wat dit bij uitstek het geschikte seizoen voor een vogelreis maakt.   

De kleurrijke rode saterhoen | Foto: wrangel / iStock

Volg de vogels

Als je geen enkele vogel wil missen, raden we je aan om een tour te boeken bij een van de lokale aanbieders. Zij kennen het gebied als geen ander en houden speciale statistieken omtrent de vogelsoorten bij. Toch is het juist ook spannend om zelf op pad te gaan: als je dan een zeldzame soort tegenkomt voelt de beloning des te groter! Om het beste uit je route te halen reis je vanaf het westelijke Paro (waar het vliegveld in de buurt ligt) naar Trongsa. Vanaf hier trek je naar het oosten via de beroemdste Aziatische vogelweg: Lingmethang. Een andere toplocatie is het hooggelegen National Park Phrumsengla, dat ondanks de hoge ligging (hoogste punt is 4400 meter) nog rijk bebost en bebloemd is- hier kom je de kleurrijke rode saterhoen tegen. Tot slot bereik je in de Namlingregio een aantal nevelige wouden, waar zowel vogels als beeldschone orchideeën en andere organismen leven. 

Openingsbeeld: saha_avijan / iStock