Verantwoord wildlifetoerisme: zo doe je dat

Redactie Lonely Planet

Als mensen zijn we gek op de wonderen van de natuur, maar het wordt meer en meer duidelijk wat voor schade het kan aanrichten. Aan de omgeving, maar zeker ook aan dieren die geëxploiteerd worden. Het is daarom extra belangrijk om voorzichtig te zijn en goed research te doen voordat je wildlife gaat spotten. 

Houd afstand

Het zit in de aard van de mens om zo dicht mogelijk bij de natuur te komen. Maar het is ontzettend belangrijk om gepaste afstand te houden van wilde dieren, voor jouw veiligheid en die van de dieren. Mocht een organisatie wel aanbieden dat je een wild dier kunt aaien of erop kunt rijden, dan weet je dat de dieren waarschijnlijk worden slecht worden behandeld of zelfs ernstig worden toegetakeld. Olifantenritjes, zwemmen met dolfijnen in een zwembad, interactie met tijgers: dit soort activiteiten worden alom al beschouwd als dierenmishandeling. Maar ook interactie met kleinere dieren kan slecht zijn: luiaards in gevangenis die worden geëxploiteerd in de toerisme-industrie sterven vaak al na zes maanden. 

Bezoek goede sanctuaries

Wildlife sanctuaries zijn goede plekken om dieren te observeren en er meer over te leren. Echter zijn er ook plekken waar wordt gedaan alsof dieren worden opgevangen die niet terug naar het wild kunnen, terwijl ze expres zijn gevangengenomen. Doe daarom goed research naar wat voor plek het is. Hebben de dieren genoeg bewegingsruimte? Kunnen ze ergens schuilen voor de zon en regen en kunnen ze zich verstoppen voor bezoekers? Is er genoeg afstand tussen de bezoeker en het wilde dier? Dit zijn allemaal belangrijke vragen voor een ethische ervaring.

Geef geen eten

Ook al bedoel je het goed, geef een wild dier nooit eten. Hierdoor kunnen ze afhankelijk worden van mensen en daarom agressief gedrag vertonen als ze niets krijgen. Wilde beren in Noord-Amerika moeten helaas vaak worden afgeschoten omdat ze gewend zijn aan menseneten en daarom agressief worden omdat ze op zoek zijn naar eten. 

Grijs gebied: olifanten wassen en zwemmen met walvishaaien

Activiteiten die begonnen als duurzaam alternatief zijn eigenlijk helemaal niet zo goed. Neem het wassen van olifanten, dit zou beter zijn dan het rijden op een olifant. Helaas staan deze dieren de hele dag in de blakende zon en moeten ze rustig gehouden worden om bij mensen in de buurt te kunnen zijn. Het is niet alleen twijfelachtig hoe de dieren behandeld worden achter de schermen, maar het constante wassen is ook niet goed voor de olifant.

In de Filippijnen is het populair om met walvishaaien te zwemmen. Je wordt dan in een kooi naar beneden gelaten. De haaien worden gelokt met voer, en komen daarom naar die plek. Er zijn veel duurzamere opties om deze dieren in het wild te zien! Kies liever voor een safari of rustige boottocht waarbij je genoeg afstand houdt van de dieren. Hiervoor betaal je vaak iets meer, maar dan weet je zeker dat de dieren niet slecht worden behandeld. Soms gaat een deel van het geld ook naar natuurbehoud. 

Overige tips

De meest diervriendelijke optie is om vegan te eten, ook al is het voor een paar maaltijden per week. Ook wordt aangeraden om onconventioneel vlees te laten staan, omdat het niet alleen gevaarlijk kan zijn om het te eten, maar ook omdat deze dieren lang lijden voordat ze sterven. Laat ook de slangenwijn in Zuidoost-Azië en de luwakkofie staan. De slangen worden vaak levend in alcohol verdronken, en de civetkatten krijgen dwangvoeding. Kijk ook uit bij het kopen van souvenirtjes. Laat het koraal staan en kies in plaats daarvan voor lokaal gemaakte spullen om de lokale bevolking te steunen. 

Openingsbeeld: guenterguni/iStock