Van Lapland tot laagland: de mooiste nationale parken van Zweden

Redactie Lonely Planet

Zweden was in 1909 het eerste land in Europa dat landschappen tot nationaal park uitriep. Ze begonnen destijds met negen parken, maar inmiddels telt het land wel 30 nationale parken waarmee ze veel uiteenlopende landschappen beschermen: van afgelegen alpiene wildernissen tot oerbossen en moerassen, wilde bloemenweiden en winderige zandduinen.

Sommige van deze parken liggen enorm afgelegen en om er te komen zul je flink wat moeite moeten doen, maar andere zijn voor het grote publiek gemakkelijk bereikbaar vanuit steden en grotere plaatsen. Wij zetten een paar van de mooiste en meest diverse nationale parken van Zweden voor je op een rijtje. 

Abisko

Met zijn ligging ver boven de poolcirkel trekt Abisko het hele jaar door bezoekers. Wie er is geweest, begrijpt waarom: spectaculaire bergen omlijsten een door een gletsjer gevormde vallei aan de zuidelijke oever van een van de grootste bergmeren van Scandinavië, Torneträsk. In de zomer zorgt de middernachtzon voor bijna eindeloze uren daglicht om het gebied van top tot teen te ontdekken. 

Als de herfst aanbreekt, verdwijnen de vervelende muggen en krijgt het landschap een betoverende rode en goudgele gloed. Tijdens de winter tref je hier een volledig ander beeld, met sneeuw zo ver het oog reikt. Erg geschikt dus voor off-piste skiën en schaatsen op Torneträsk. En misschien wel het mooiste: met vaak heldere luchten en bijna geen luchtvervuiling is Abisko een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. 

Herfst in Abisko. Mats Lindberg / iStock

Muddus

Muddus Nationaal Park, de stilste plek van Zweden. De stilte wordt hier niet verstoord door verkeer, want dit bos heeft als een van weinige geen wegen die erdoor heen lopen. Hier ben je alleen met oeroude bomen, uitgestrekte heidevelden, diepe ravijnen en torenhoge watervallen. Bewandel de paden die door oerbos en over bergkammen slingeren, en langs de tien diepe kloven die afdalen naar de rivier Stora Luleälven. 

Samen met de nationale parken Sarek, Padjelanta en Stora Sjöfallet maakt Muddus deel uit van de Laponia World Heritage Site van UNESCO. Deze vier parken zijn door de jaren heen niet alleen gevormd door de natuur maar ook door de Sami die samen met hun rendierkuddes al duizenden jaren gebruik maken van dit land. 

Tyresta

Op slechts 12 kilometer van hoofdstad Stockholm en bereikbaar met het openbaar vervoer is dit waarschijnlijk een van de makkelijkst bereikbare nationale parken van Zweden. Ondanks dat het zo dicht bij de stad ligt, voelt Tyresta aan als een compleet andere wereld met een oerlandschap gevormd door oude bomen en stille meren. Meer dan 800 soorten mos en korstmos vormen een natuurlijk tapijt in verschillende tinten groen en bruin tussen knoestige dennen, torenhoge sparren en een overvloed aan omgevallen bomen. De bosbodem ligt bezaaid met paddestoelen, bessen en bloemen, waar de bosbewoners zoals wilde zwijnen, herten en bevers zich graag aan tegoed doen. 

In het natte Store Mosse zijn veel vlonderpaden aangelegd zodat bezoekers erdoor heen kunnen wandelen. LOJ5407 / iStock

Store Mosse

Letterlijk vertaald naar het Nederlands betekent de naam van dit park “groot moeras” en dat is precies wat het is. Het grootste moeras van Zuid-Zweden bevindt zich in Småland, maar met zijn uiterlijk had het landschap niet misstaan in het hoge noorden (maar dan zonder de beruchte muggen). Met bomen bedekte zandduinen duiken hier als eilanden op uit de vennen die in het voorjaar en de zomer gekleurd worden door wilde bloemen.
Store Mosse vormt een leefgebied voor elanden, die hier het hele jaar door worden gespot, samen met otters, herten, vossen en dassen. Rond Södra Svanö kun je op zomeravonden vleermuizen zien jagen. 

Openingsbeeld: RuslanKaln / iStock