Tips voor je eerste bezoek aan Yosemite National Park

Redactie Lonely Planet

Als je voor het eerst in Yosemite gaat, helpen wij je op weg met onmisbare bestemmingen en tips in een van de mooiste parken van de VS.

Yosemite National Park is al jaren geliefd vanwege zijn prachtige, unieke landschappen - en terecht. Van de gletsjer-littekens in de wand van El Capitan tot de gigantische sequoia’s tot de hoogste waterval van Noord-Amerika, Yosemite barst van natuurlijke pracht.

Erheen rijden

Tijdens de spannende, meanderende tocht Yosemite Valley in, zul je versteld staan van de panoramische vergezichten door de voor- en achterruit: een door gletsjers uitgesleten canyon, dik bebost, met grasweides langs een bubbelende rivier en granieten rotspartijen die in de lucht steken. Stop bij Tunnel View voor een perfect plaatje van de valleibodem, de opvallende Half Dome, de gigant Tutokanula (zoals de inheemse Miwok de iconische granieten rotspartij El Capitan noemen) en de imposante watervallen die langs steile rotsen naar beneden storten.

Wandelen tussen de gigantische sequoia's in Yosemite National Park | Foto: bennymarty / iStock

Wandelen in de vallei

In de vallei parkeer je de auto voor de dag en neem je de gratis shuttlebus voor bezoekers om verkeersopstoppingen te voorkomen. Kom vroeg, de parkeerplekken kunnen tegen 9 uur al volraken. Vanaf een handige busstop is het een eenvoudige wandeling naar de voet van de tweelagige Yosemite Falls, met zo’n 730 meter de hoogste waterval van het continent, of de donderende Bridalveil Fall. Wie meer tijd en uithoudingsvermogen heeft kan langs de stenen trap van de Mist Trail omhoog lopen, die rakelings langs Vernal Fall en Nevada Fall leidt – je wordt gegarandeerd bespetterd. Energie over? Krijg een speciale vergunning voor de hik naar Half Dome, die een hele dag duurt, of schrijf je in voor een rotsklimles bij de Yosemite Mountaineering School. Je kunt ook uitrusten op een kleedje in El Capitan Meadow en met een verrekijker toekijken hoe de pro’s zich tegen de kale rots omhoog bewegen, klein als mieren.

Voor de kleintjes

Voor een ontspannen middag zoek je een picknickplek en bleef je waterpret bij Happy Isles. Als je het liever droog houdt kun je de kinderen meenemen naar het Valley Visitor Center voor een gratis film over de uitzonderlijke wonderen van Yosemite, om vervolgens de natuurhistorische tentoonstelling te bekijken en misschien een wandeling of lezing met een Ranger bij te wonen. Bij het nabijgelegen Yosemite Museum worden de tradities van de Native Americans tot leven gebracht met demonstraties, onder meer van het ingewikkelde weven van manden.

Uitzicht op Half Dome vanaf Glacier Point in Yosemite National Park | Foto: bluejayphoto / iStock

De hoogte in

Ontsnap na een dag of twee in de vallei naar grotere – en beduidend koelere – hoogtes. Het is een uur rijden naar Glacier Point, kronkelend door dennenbossen tot een fantastisch uitkijkpunt met zicht op de vallei en de scherpe, rotsachtige pieken van de Sierra Nevada. Onderweg naar boven of naar beneden kun je een route nemen door weides vol wilde bloemen tot het duizelingwekkende Taft Point, of Sentinel Dome beklimmen. Neem daarna een omweg zuidwaarts naar Wawona, met een openlucht pioniersdorp, en pak de gratis bus naar het imposante Mariposa Grove vol gigantische sequoia’s, de grootste organismen op aarde.

Een nog indrukwekkender tocht volgt de historische Tioga Road (Highway 120) tot de Tuolumne Meadows op ruim 2.600 meter hoogte, een explosie van kleurrijke weidebloemen omringd door door de granieten toppen die wandelaars en klimmers verleiden. Sla ook Olmsted Point aan Tioga Road niet over (met zijn panorama’s van Half Dome en de diepe Tenaya Canyon) of het Tenaya Lake voor een verfrissende duik op een warme zomerdag. Je kunt hier in alle windrichtingen wandelen, veel startpunten zijn met gratis bussen bereikbaar. Als je de toppen van Sierra Nevada en de bergmeren liever vanaf een paard bekijkt, boek dan een tocht bij Tuolumne Meadows Stable.

Yosemite Valley in de herfst | Foto: 4nadia / iStock

Ieder seizoen

De zomer is het populairste seizoen om het park te bezoeken, als alle wegen open zijn en er veel verschillende outdooractiviteiten mogelijk zijn. Bereid je voor op grote menigten, over de koppen lopen op wandelroutes, propvolle campings en “No Vacancy”-bordjes bij de parkaccommodaties.

In de lente is het ook druk, als de watervallen van Yosemite Valley op hun sterkst zijn gedurende april en mei. Vroeg in de lente zijn er nog wegen afgesloten in verband met sneeuw, maar de campings en lagere wandelroutes zijn gewoon open.

De herfst is rustiger. Veel watervallen zijn droog en ’s nachts is het voor kamperen behoorlijk fris. Enkele wandelroutes tussen de langzaam verkleurende bomen zijn nog open en die heb je helemaal voor jezelf.

Yosemite is in de winter echt een wonderland, met sneeuwschoenwandelingen, hellingen om vanaf te skiën en langlaufroutes bij Badger Pass, het eerste skiresort van California (sinds 1935). Pluspunt: tijdens de winter is overnachten in het park een stuk goedkoper. Check hier voordat je gaat welke wegen dicht zijn.

Openingsbeeld: Bartfett / iStock