Theedrinken in de Cameron Highlands

Redactie Lonely Planet
Theedrinken in de Cameron Highlands

De Boh-plantage, 5 vierkante kilometer aan glooiende heuvels vol theeplanten reikend tot aan het middel, is de meest vruchtbare productieplaats voor zwarte thee in Maleisië. Er wordt gezegd dat er op de plantage zoveel blaadjes geproduceerd worden dat er 5,5 miljoen koppen thee per dag van gezet zouden kunnen worden.

De 30 jaar oude Saredin is in de weer met een soort snoeischaar en schep in een. Hij knipt de bladeren van de takken van de theeplanten af en schept ze in de mand op zijn rug. ‘Of ik me afvraag of mensen aan me denken als ze hun thee drinken?’ vraagt hij lachend. ‘Ik betwijfel het. Maar ik denk wel aan hen, genietend van hun thee. Dat geeft me plezier.’

Het werk is zwaar, maar de werkplaats is idyllisch. De heuvels van de plantage strekken zich uit zover je maar kunt kijken en worden alleen onderbroken door kleine stroompjes water en zo hier en daar een waterrad of een gebouw. Een van die gebouwen, een landhuis in een imitatie-Tudorstijl, werd gebouwd door een voormalige plantagemanager, een Schot die waarschijnlijk verlangde naar de architectuur van thuis. Dat de plantage een Britse uitstraling heeft, is geen toeval. De Boh-plantage is opgericht door de Engelsman J. A. Russell tijdens de laatste dagen van het Britse koloniale tijdperk.

Werknemer Saredin met zijn theeplukgereedschap op de Boh-plantage | Foto: Pete Seaward / Lonely Planet

Een ander gebouw lijkt helemaal tot een ander continent te behoren: de rechthoek van glas en staal midden op de plantage zou meer thuis zijn in Malibu. Hier komen de bezoekers om te genieten van een high tea met uitzicht over de heuvels en om de theeplukkers te bekijken die de arbeid verrichten die het allemaal mogelijk maakt. Saredin neemt even pauze om zelf een kopje thee te drinken. Hoe hij het zelf graag drinkt? ‘Sterk’ zegt hij. ‘En met veel melk en suiker. Boh-thee, natuurlijk.’

Meer informatie

Cameron Secrets Travel and Tours organiseert trips naar de Boh-plantage en kleinere theeplantages in de regio. Vanaf €15; cameronsecrets.

Eten

Veel restaurants in de regio zijn gespecialiseerd in de lokale stoofpot steamboat (allerlei soorten groente, vlees en vis samen in een pan), maar Highlands Restaurant is de favoriet onder de locals. Vanaf €5; Bandar Baru Brinchang 36, Brinchang.

Verblijf

Cameron Highlands Resort

Een prachtig hotel in koloniale stijl: elke kamer is bedekt met mahonie- en teakhout en je kunt er thee drinken in de elegante English Tea-kamer. In het bijbehorende Spa Village Cameron Highlands bieden ze de ultieme thee-luxe: een volledige schoonheidsbehandeling beginnend met een genezend bad in warme thee en bloemen en natuurlijk eindigend met een kop kamillethee. Vanaf €210; cameronhighlandsresort.

Lees lekker door: 24 uur eten in Singapore

Openingsbeeld: Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet


Volg Lonely Planet op Instagram