Slapen in een glazen huisje midden in de Zweedse natuur

Redactie Lonely Planet

Je even helemaal terugtrekken in de ongerepte Zweedse natuur en overnachten in een glazen huisje. Het kan in de West-Zweedse provincie Dalsland, waar je de 72 Hour Cabins vindt. Wij slapen voor een nachtje onder de Scandinavische sterrenhemel.

De glazen huisjes midden in de natuur werden ontworpen voor een unieke casestudy: het 72 Hour Cabin-project. Zweedse onderzoekers waren benieuwd naar de positieve effecten van een langer verblijf in de Zweedse natuur. Met als belangrijkste vraag: is het mogelijk om stress te verminderen door 72 uur midden in de Zweedse natuur door te brengen?

Vijf mensen met stressvolle banen uit de hele wereld werden uitgenodigd om drie dagen in de Zweedse natuur door te brengen en in een glass cabin te overnachten. Onder andere een taxichauffeur uit Parijs, een eventcoördinator uit New York en een politievrouw uit München gingen het experiment aan en deden mee aan een uitgebreid gezondheidsonderzoek. Ze sliepen drie nachten in glazen huisjes op een Zweeds eiland midden in de natuur en participeerden overdag in activiteiten als vuurtjes stoken, kajakken, vissen en wandelen.

72 Hour Cabin met de deuren open | Foto: Jurrien Veenstra

Al ging het maar om vijf kandidaten en konden echte wetenschappelijke conclusies dus niet getrokken worden; het was wel duidelijk dat het verblijf in een 72 Hour Cabin deze vijf vrijwilligers veel goeds had gedaan. Ze gaven na afloop aan zich gelukkiger te voelen en hun stressniveau was meetbaar verlaagd. Ook voelden ze zich meer verbonden met de natuur.

Na het project werden de glazen hutjes beschikbaar gesteld voor het publiek, zodat ook zij het positieve effect van een verblijf in de Zweedse natuur zouden kunnen beleven. Op drie plekken in de provincie Dalsland kun je in de zomer in een Zweedse glass cabin overnachten. Wij zijn op weg naar het landgoed Baldersnäs, waar we voor één nachtje de glass cabin mogen uitproberen.

Baldersnäs is prachtig gelegen op een schiereiland in het meer Laxsjön. Het landgoed bestaat uit een oprijlaan geflankeerd door hoge bomen en houten huisjes, uitgestrekte landerijen, een prachtig park en een statig landhuis. Onze glass cabin staat op een heuvel verstopt tussen een groepje bomen in het park en kijkt uit over het kristalheldere meer. We slaan de twee houten deuren open en ploffen neer op het bed, vanwaar we door de grote ramen fantastisch zicht hebben op de omgeving.

Het glazen huisje bij Baldersnäs | Foto: Jurrien Veenstra

Het aanlokkelijke water van het meer vraagt om een duik en die middag verkennen we het park, dat vol bijzondere planten en bomen staat. Het voelt heerlijk om de hele dag buiten te zijn en de frisse lucht op te snuiven, maar ’s avonds verbreken we voor eventjes ons verblijf in de natuur. We hebben wel een goede reden; we mogen namelijk in het historische landhuis aanschuiven voor een driegangendiner. We nemen plaats in de serre, waar we wederom een geweldig uitzicht hebben op het landgoed, terwijl langzaam de schemering valt over het perfect getrimde gazon.

Na een verrukkelijk diner lopen we in het halfdonker terug naar ons glazen huisje, waar we net op tijd aankomen want het begint te regenen. De 72 Hour Cabin is niet het meest praktische verblijf met slecht weer – voor een toiletbezoek moeten we terug naar het landhuis lopen – maar het heeft toch wel wat om lekker droog vanuit het comfortabele bed in de glazen hut de buien over het landgoed en het meer te zien razen en de druppels op het glazen dak te horen tikken. Omdat de cabin aan twee kanten glazen muren heeft en een glazen dak zijn we goed beschermd tegen de elementen, maar blijven we er toch mee verbonden. Het is een unieke manier van overnachten, zo dicht bij de natuur.

De volgende ochtend worden we gewekt door fluitende vogels en hangt er bij het eerste licht van de dag een magische nevel over het meer. We gooien de houten deuren open en snuiven de geuren van het bos en de regen van gisteravond op. De wereld om ons heen ontwaakt langzaam en de dieren in het bos ook; een nieuwe dag is begonnen.

Het landgoed Baldersnäs | Foto: Jonas Ingman / westsweden.com

Make it happen 

Lees meer over de 72 Hour Cabins en bekijk de korte documentaire over de casestudy via visitsweden.com/72cabin. Het is in Dalsland op drie locaties mogelijk om in een 72 Hour Cabin verblijven. Er staan er vijf op het eiland Henriksholm, de plek van het originele experiment, twee bij Baldersnäs en eentje bij Dalsland Aktiviteter, een park vol natuuractiviteiten, waar in mei 2019 ook nog een tweede cabin wordt neergezet. Bij Henriksholm boek je 72 uur in een glass cabin incl. alle maaltijden en activiteiten vanaf €480 p.p.; 72hourcabin.com. Bij Baldersnäs slaap je in een cabin vanaf €380 p.n. voor 2 personen, incl. diner en gebruik van een kano, vishengel en sauna; baldersnas.eu.   

Meer over de regio lees je op de website van West Sweden en op de website van Dalsland. Wil je op een unieke manier naar West-Zweden reizen, maak dan een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg. Of bekijk een van de andere routes van Stena Line. Kijk voor meer Zweden-inspiratie op de Nederlandstalige website van Visit Sweden

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra