Sea2See: van plastic aan de Catalaanse kustlijn tot trendy zonnebril

Redactie Lonely Planet

Rond de prachtige kust van Catalonië zijn vissersboten bezig met een nieuwe missie: plastic uit de oceanen halen om het recyclen tot trendy zonnebrillen. 

Het plan komt van Sea2See, een bedrijf in Barcelona dat het afval gebruikt om een lijn modieuze en duurzame oogmode te creëren. Alle modellen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic en elke bril is goed voor 10 kilo minder afval in de oceaan. Het bedrijf heeft overeenkomsten met de havenautoriteiten in de regio, die helpen de vissers te coördineren om het drijvende plastic terug naar land te brengen. Ongeveer een ton aan afval wordt om de drie dagen uit zee gehaald. Sea2See scheidt wat ze kunnen gebruiken en verkoopt de rest aan andere bedrijven die het voor andere producten als draad kunnen gebruiken. Ze schatten dat 90% van het ingezamelde materiaal kan worden herbruikt. De stijlvolle brillen zijn erg populair en zijn online of in winkels verkrijgbaar in Spanje, België, Italië en ook Nederland. 

Sea2See is niet het enige project dat gericht is op het betrekken van vissers bij het schoonmaken van de oceanen. Eerder dit jaar werd Thailand het eerste Aziatische land dat lid werd van Upcycling the Oceans, een wereldwijd initiatief om plastic afval in milieuvriendelijke draad wil omzetten. 

Openingsbeeld: Sea2See