Scherpe kliffen en wilde natuur: ontdek het "tuineiland" van Hawaii

Redactie Lonely Planet
Scherpe kliffen en wilde natuur: ontdek het "tuineiland" van Hawaii

Het "Tuineiland" Kaua'i van Hawaii is grotendeels bedekt met wilde natuur. De vraag is: hoe kom je er?

‘Zijn dat echt geiten?' vraagt het meisje aan haar wandelvrienden op een uitkijkpunt aan het einde van Awa'awapuhi Trail. Op de tegenoverliggende bergwand klimmen een paar behendige berggeiten hoog boven een op het oog bodemloze kloof. Ze lijken zich niet druk te maken over zoiets triviaals als zwaartekracht.

De hoge kliffen en messcherpe randen van de Na Pali-kust van Kaua'i tonen het effect van vijf miljoen jaar erosie door water. De berg Wai'ale'ale, in het midden van het eiland, is een van de regenachtigste plekken op aarde. Slechts een fractie van die regen valt op het kustdorpje Waimea, op slechs 19 kilometer van de berg gelegen.

Het afgelegen Kalalau-strand (met de gelijknamige vallei erachter) is het eindpunt van de zware Kalalau Trail, dat langs de Na Pali-kust loopt | Foto: ademyan / iStock

De geiten horen eigenlijk niet thuis op Kaua'i. Bij de start van Awa'awapuhi Trail staat nog een indringer, de bananen-passievrucht, met zijn opvallende roze bloemen. Mensen zijn niet de enige soort die hopeloos verliefd is geworden op Hawaii: de diverse ecosystemen van de eilanden-groep leveren een constant gevecht op leven en dood tegen een grote groep uitheemse planten en dieren.

De veelal bedreigde inheemse soorten van Hawaii zijn wonderen van de natuur. Deze afgelegen eilanden zijn opgerezen uit de oceaan en bevolkt door reizigers met erg veel geluk: een paar zaadjes die door de wind zijn meegedragen of een klein slakje dat meeliftte op een vogelpoot. Er wordt geschat dat voor de mensen kwamen en het proces versnelden, hier slechts elke 30.000 jaar een nieuwe soort zich vestigde.

De ‘ohi'a lehua-boom, met zijn kwastige rode bloemen, is een van de meest voorkomende inheemse planten. Hij deelt het bos rondom het 5 kilometer lange wandelpad met koa-bomen en naar anijs ruikende mokihana-struiken. Net als het pad loopt het bos helemaal door naar de kliffen van Na Pali. Aan de horizon lopen de zee en de lucht in elkaar over. De geiten kunnen nog wel een stukje verder door, maar iedere andere bezoeker moet teruglopen naar het begin van het pad.

Andere prachtige uitzichten kunnen met wat minder moeite aanschouwd worden. Highway 550 loopt langs de westrand van de monumentale Waimea Canyon en voert langs twee uitkijkpunten boven de Kalalau-vallei. Het weer is hier nogal wispelturig; dichte mist en kraakheldere luchten wisselen elkaar af. Om Kaua'i echt goed te kunnen bewonderen, ga je de lucht in. ‘Kaua'i lijkt een beetje op een oude auto die langzaam verroest en uit elkaar valt,' zegt helikopterpiloot Harold Price, die de het eiland op z'n duimpje kent. Tijdens een eenurige vlucht vliegt hij met zijn passagiers langs bergkammen en diepe valleien, waarvan er veel zelfs te voet onbereikbaar zijn. We komen langs de waterval die in Jurassic Park zijn opwachting maakt en langs de met mist bedekte wildernis van Alaka'i Swamp, waar je je goed kunt voorstellen dat er nog monsterlijke overlevenden uit een verloren wereld rondlopen.

Tussen alle ruige natuur kent Kaua'i ook de traditionelere paradijsplekjes | Foto: Pawel Gaul / iStock

Lange waterslierten kronkelen langs groene kliffen. Dan stuurt hij ons naar de vallei met steile wanden die richting de Wai'ale'ale loopt. De helikopter heeft geen deuren en naarmate we dieper de bergen in vliegen, wordt de lucht koeler en vochtiger. De vallei eindigt in een halve cirkel van kliffen waar het water vanaf loopt, bijgenaamd de Wall of Tears, met een bijna permanente laag wolken er als een deksel bovenop. We hebben het geheime hart van het eiland gevonden.

Genieten van Hawaii met een klein budget? Lees onze tips over centenknijipen op Hawaii.

Openingsbeeld: HaizhanZheng / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram