Safari’s buiten het gebaande pad

Redactie Lonely Planet

Bij populaire safaribestemmingen als Masai Mara in Kenia en de Serengeti van Tanzania zie je soms meer mensen dan wilde dieren. Als je behoefte hebt aan een originelere safari-ervaring voor jou alleen, probeer dan de volgende parken.

Parc National de Loango, Gabon

Natuurbeschermer Mike Fay maakte 15 jaar geleden een reis door Loango en zag daar groepen zeldzame westelijke laaglandgorilla's, olifanten op het strand en, nog opmerkelijker, nijlpaarden in de zee. Hij beschreef het als “het laatste Eden van Afrika” en overtuigde de toenmalige president van Gabon, Omar Bongo, om het een nationaal park te maken. In tegenstelling tot de parken in Oost-Afrika komt naar dit onaangetaste stukje wildernis slechts een handjevol mensen. Helaas baden de nijlpaarden intussen niet meer in de branding. 
Wat ga ik zien? In elk geval olifanten en rode bosbuffels; chimpansees en gorilla's zijn moeilijker te vinden.
- Overnacht in Loango Lodge met stijlvolle kamers aan de rand van het park (volpension vanaf €329; loango-tourism.com)

Kafue National Park, Zambia

Kafue National Park is bijna 15 keer zo groot als Masai Mara (of bijna de helft van Nederland), maar trekt slechts een fractie van de bezoekersaantallen van Kenia's beroemde park. De immense grasvlaktes bieden veel voedsel voor kuddes herbivoren, die op hun beurt leeuwen aantrekken. Als je naar de Busanga Plains in het noorden van het park gaat, zie je met wat geluk de beroemde bomenklimmende leeuwen.
Wat ga ik zien? Leeuwen en waarschijnlijk ook jachtluipaarden.
- Overnacht in het luxe Busanga Bush Camp (volpension vanaf €740 p.p., incl. safari's; wilderness-safaris.com).

Bale Mountains National Park, Ethiopië

In dit diverse landschap woont de meest bedreigde hondachtige ter wereld, de Ethiopische wolf (foto). Het park loopt niet over van kuddes grote dieren, maar één blik op deze opvallende honden, met hun rode vacht en witte kraag, en je krijgt geheid kippenval. Er zijn nog maar 500 van over. Ga ook zeker naar de weiden van het Sanetti-plateau met de bizarre grote lobelia's.
Wat ga ik zien? Ondanks hun geringe aantal zul je waarschijnlijk wel een Ethiopische wolf spotten.
- Bale Mountain Lodge heeft elegante, eenvoudige hutten met rieten daken (volpension vanaf €133; balemountainlodge.com).

Openingsbeeld: LuCaAr / iStock