Rotsformatie Uluru in Australië in 2019 gesloten voor klimmers

Redactie Lonely Planet

De prachtige rotsformatie Uluru in Australië mag vanaf 26 oktober 2019 niet meer beklommen worden door toeristen. Dat heeft het bestuur van het Nationaal park Uluru-Kata Tjuta unaniem besloten omdat het gebied een heilige plek is voor de Aboriginalgemeenschap.

De rots Uluru, ook bekend als Ayers Rock, is 3,6 kilometer lang en 348 meter hoog. Het is een erg populaire bestemming onder toeristen, vooral vanwege de bijzondere kleur die lijkt te veranderen met op- en ondergaande zon. Voor de Aboriginals is het beklimmen van Uluru taboe en ze willen het dan ook al jarenlang verbieden. In 2010 werd door het bestuur besloten om over de sluiting van de rots te stemmen als het aantal klimmers onder de 20 procent van het totaal aantal bezoekers (z’n 300.000 per jaar) zou komen, wat recentelijk het geval was. 

Bezoekers van de rots worden via de website van het nationale park en op borden al verzocht om de rots niet te beklimmen uit respect voor de Aboriginals. Ook is het pad naar boven vaak dicht in verband met weersomstandigheden of religieuze activiteiten. 

Lees ook: Zoon van Crocodile Hunter treedt in zijn vaders voetsporen.

Openingsbeeld: simonbradfield / iStock