Reminder: vannacht is er een super-bloed-wolf-maan te zien

Floor Sudowe
Reminder: vannacht is er een super-bloed-wolf-maan te zien

We hebben het er eerder al over gehad maar vannacht is het echt zo ver; er is een super-bloed-wolfmaan te zien. Dit unieke verschijnsel vindt in 2022 pas weer plaats. 

Een super-bloed-wolfmaan is een volle maan, in combinatie met een wolfmaan, in combinatie met een supermaan en ook nog eens met een volledige maansverduistering die voor een bloedmaan zorgt.  

Zit je niet zo in de astronomische terminologie? Dan hierbij in het kort wat termen uitgelegd. Een bloedmaan is de naam voor de roodgekleurde maan die ontstaat bij een maansverduistering. Dit gebeurt doordat de maan recht achter de aarde staat, in de schaduw van de aarde dus, dit zorgt voor een rode gloed. 

Een supermaan is het verschijnsel van een volle maan die precies op het moment dat hij vol is op het punt in zijn baan dat het dichts bij de aarde is staat. De maan lijkt hierdoor 14% groter en 30% helderder dan normaal.  

Een wolfmaan is niet iets zichtbaars, maar meer een begrip. De volle maan in januari staat al duizenden jaren bekend als de wolfmaan. Inheemse Amerikaanse stammen hielden de veranderende seizoenen bij aan de hand van de maanmaanden in plaats van de zonnekalender. De maan in januari is vernoemd naar het gehuil van wolven die in de koude winternachten op zoek zijn naar eten.  

Het bijzondere en waarschijnlijk prachtige fenomeen zal in de nacht van zondag op maandag tussen 05:41 uur en 06:44 uur te zien zijn, de volgende kans is pas in 2022 weer. Je hebt geen speciale spullen nodig om het spektakel te zien, hoewel een heldere lucht wel zal helpen. 

Ben jij dol op zulke magische natuurfenomenen? Dan is dit artikel over noorderlichttours ook iets voor jou! 

Openingsbeeld: Eloi_Omella / iStock 


Volg Lonely Planet op Instagram