Portland: de beste wandelingen & tuinen

Redactie Lonely Planet

Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, staat bekend om zijn vernieuwende eten en drinken. Je buikje vol eten vormt dan ook geen enkel probleem. Gelukkig heeft de stad ook een uitgebreide verzameling aan mooie wandeltochten, parken en tuinen. Ideaal, want zo wandel je die aangekomen kilo’s er zo weer af. Ga dus gerust je gang en bestel die lekkere burger van varkensbuik met kaas en een biertje… want zo heb je het perfecte excuus om de beste wandelingen van Portland te testen en de geweldige tuinen in te duiken!

Feng shui

Start de ontdekkingstocht bij een van de meest rustgevende tuinen: Lan Su Chinese Garden, gelegen in het midden van de oude stad. Een oase van reflecterende vijvers, kronkelige paadjes én een traditioneel theehuis. Deze tuin wordt beschouwd als een van de authentiekste Chinese tuinen buiten China. Het is het resultaat van een samenwerking tussen Portland en haar zusterstad Suzhou, in de Chinese provincie Jiangsu. Het theehuis Tao of Tea, in de Tower of Cosmic Reflections, legt de focus op eerlijke handel, biologische thee en de traditionele methoden die in de verschillende Chinese regio’s worden toegepast om thee te maken. Kies een goed moment voor je bezoek, zodat je een les feng shui, tai chi of Chinees schilderen kunt meepikken.

Stadspark met geschiedenis

Herfst in het park in Portland | Foto: DaveAlan / iStock

Wanneer Portlanders gaan joggen of wandelen, doen ze dit in Forest Park: de groene long van de stad. Het park beslaat 2 hectare en ligt in het noordwesten van de stad. 100 kilometer aan wandelpaden leiden je langs de mooiste plekjes van het immense bos. Het park bestaat al sinds 1903 en is onlosmakelijk verbonden met Portland. John Charles Olmsted, een landschapsarchitect uit Massachusetts, werd toen aangesteld om groene zones te creëren in Portland. Olmsted wilde de ruimtes een natuurlijke, verwilderde uitstraling geven. Het resultaat? Een speeltuin voor wandel- en natuurliefhebbers!

De eenvoudigste manier om het park binnen te komen is via de Lower Macleay Trail, nabij NW 29th Avenue en Upshur Street. Aan het begin van de route bevinden zich enkele parkeerplaatsen en toiletten. De populairste wandeling begint vrij vlak, is eenvoudig en kindvriendelijk. Na ongeveer een kilometer kom je uit bij Stone House. Dit werd gebouwd in 1929 als een rustpunt maar is door de jaren heen in ernstig verval geraakt. Nu is het een spookachtige ruïne, overwoekerd met mos. Vanaf hier kun je bergopwaarts richting Wildwood Trail (tip: neem een kaart mee). Of ga verder rechtdoor (ook langs Wildwood) en vind je weg naar de Pittock Mansion. De Pittock Mansion-route is een stevige klim van zo’n 4 kilometer, maar eenmaal boven word je beloond met machtige vergezichten over de stad.

Danford Balch was de oorspronkelijke eigenaar van dit gebied. Toen in 1858 zijn zestienjarige dochter ervandoor ging met één van zijn medewerkers, Mortimer Stump, ging hij ze meteen achterna. Toen Balch haar vond, schoot hij Stump “per ongeluk” dood. Balch was daarom de eerste man in Oregon die ter dood werd veroordeeld en werd opgehangen. De beek naast de route draagt daarom nu Balch’s naam.

Bloementuinen en Japanse Zen

Je bezoek aan Portland is niet compleet zonder een uitstapje naar de International Rose Test Garden, gelegen in Washington Park. Hier word je getrakteerd op de mooiste uitzichten over de stad. Plan je bezoek tussen mei en september, want dan staan meer dan 10.000 rozen in volle bloei. Dit kan op twee manieren: een makkelijke en een moeilijke. De eenvoudigste manier is om met de auto via Burnside Street naar Kingston Avenue te gaan. Parkeer je wagen vlakbij het tennisplein (andere optie: neem de MAX Light Rail naar Washington Park en volg de route – een kleine drie kilometer - naar de rozentuin). De mooiste weg is te voet: start aan het einde van SW Park Place (bij SW Sacajawea Boulevard; bus 63 stopt hier) en neem de indrukwekkende trap naar omhoog. Daarna volg je de MAC Trail tot aan de rozentuin, waar je uiteindelijk kunt genieten van het prachtige uitzicht. Hier starten ook veel andere routes. En als je dan toch in Washington Park bent, mag je zeker de Japanse Tuin niet overslaan. Een rustige en groene oase met waterpartijen en een Zentuin. Momenteel is er een miljoenenproject gaande om de grootte van het park in april 2017 te verdubbelen.

Kreeg je nog niet genoeg van Portland zijn overaanbod aan prachtige bloementuinen? Dan kun je naar Crystal Springs Rhododendron Garden gaan, in het zuidoosten van de stad. Vanaf eind maart en begin april tot het einde van de zomer bewonder je hier de fantastische kleurenpracht van de enorme rododendrons: een ware explosie van kleuren! Tijdens de lente zit het meer vol kleine eendjes . Er is een schaduwrijk pad door de tuin: erg kindvriendelijk en ideaal om langs te kuieren en te genieten van de fotogenieke omgeving.

Wandelen met de kids

Als je met kinderen reist is een wandeling in Tryon Creek State Natural Area, een enorm bos in het zuidwesten van Portland, een goed idee. Met 13 kilometer aan wandelpaden ben je er wel een tijdje zoet. Enkele stukken ervan zijn verhard en dus ideaal om langs te fietsen. Er is een natuurcentrum en een Junior Ranger-programma, dat is een actief, educatief programma voor kinderen. Maar dat is nog niet alles, er zijn ook verschillende wandelingen met een gids (variërende moeilijkheidsgraad) en allerlei mogelijkheden om meer te leren over de plaatselijke fauna en flora.

Mount Tabor is eenvoudiger te bereiken vanuit het stadscentrum. Er lopen heel wat wandelpaden langs deze slapende vulkaan, gelegen te midden van zuidoost Portland. Het is er heuvelachtig genoeg voor een pittige uitdaging, maar er zijn ook aangenamere manieren om de top te bereiken. Neem een picknick mee, vlei je bij zonsondergang neer in het gras en geniet van het uitzicht over het drukke straatleven van Hawthorne Boulevard. Er is ook een speeltuin en in de zomer worden buiten tal van concerten georganiseerd. Er zijn ook rondleidingen waarbij je bomen leert identificeren en in augustus vindt hier de populaire Portland Adult Soapbox Derby plaats.

Kers op de taart: Columbia River Gorge & Multnomah Falls

Al het bovenstaande gehad en honger naar meer? Portland ligt dichtbij Columbia River Gorge, een paradijs voor natuurliefhebbers. Je hoeft maar 40 minuten te rijden om de enorme kloof te bereiken die langs en achter een zestal spectaculaire watervallen loopt. Een goede start is de wandeling naar Latourell Falls. De route naar de bovenkant van deze waterval is niet moeilijk en de onderkant kun je al bewonderen vanaf de parkeerplaats, aan het begin van de wandeling (neem afrit 22 of 28 van I-84 en volg de bordjes). Hoewel het er een stuk drukker is, is het een must om te stoppen bij de Multnomah Falls. Een leuke luswandeling (8 km) neemt je mee naar en over de Multnomah Falls en keert terug via de Wahkeena Falls. Onderweg passeer je Fairy Falls en verschillende andere hoogtepunten.

Lees ook: Het is bewezen, dit is dé ultieme roadtrip door de VS. 

Openingsbeeld: DaveAlan / iStock