Oplossing tegen eenzaamheid in IJsland: knuffel een boom!

Redactie Lonely Planet

Het bosbeheer van IJsland moedigt burgers aan om vijf minuten per dag bomen te knuffelen om hen te helpen tijdens het isolement. Het lijkt misschien een vreemde activiteit, maar onderzoek suggereert dat het mensen kan helpen zich beter te voelen.

Een van de moeilijkste onderdelen van sociale afstand en zelfisolatie is de langdurige fysieke scheiding van je vrienden en familie. Terwijl de lockdown steeds langer duurt, missen we de knuffels. We missen fysieke aanraking. En het is vooral moeilijk voor degenen die alleen in quarantaine zitten. Nu deze gevoelens van eenzaamheid en isolatie toenemen, moedigt IJsland mensen aan om bomen te knuffelen.

Rangers van het bosbeheer van het land adviseren mensen om vijf minuten per dag een boom te knuffelen in een van de nationale parken van het land. 'Als je een boom omhelst, voel je het eerst tussen je tenen en dan omhoog in je benen en in je borst, en dan omhoog in je hoofd’, vertelt Þór Þorfinnsson, de bosbeheerder voor Oost-IJsland, aan de openbare omroep van RÚV. 'Het is zo'n heerlijk gevoel van ontspanning en dan ben je klaar voor een nieuwe dag en nieuwe uitdagingen.’

Onderzoek toont inderdaad aan dat bomen genezende krachten hebben. De Japanse traditie van baden in het bos of shinrin-yoku werd in 1982 onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma van Japan. Het betekent in wezen dat je jezelf onderdompelt in de natuur en wordt door artsen over de hele wereld omarmd als een manier om stress te bestrijden en de gezondheid te verbeteren. Een van de theorieën erachter stelt dat fytonciden, de chemicaliën die door bomen worden uitgestoten, een fysiologisch effect kunnen hebben op stressniveaus.

Het bosbeheer van IJsland heeft verschillende foto's op de website geplaatst als een visuele gids voor het omhelzen van bomen (mensen worden aangemoedigd om verschillende bomen te omhelzen). Het bureau heeft ook paden door de sneeuw bij Hallormsstaður in Oost-IJsland gemaakt om de bomen toegankelijker te maken, evenals verbrede paden zodat wandelaars de sociale afstandsregel van twee meter kunnen volgen.

Openingsbeeld: BrianAJackson / iStock