Op safari in Tanzania

Frank Verschuren

Geen safari in Tanzania is hetzelfde. Een olifantenmannetje dat achter je jeep aanstormt; brutale aapjes die naar je camera graaien; een troep leeuwen die hun prooi besluipen vanachter het hoge gras; een jonge gazelle die maar net de dood ontspringt… Wanneer je je in het wild waagt weet je nooit wat je tegenkomt. Tanzania kent verschillende safariparken die stuk voor stuk tot de beste ter wereld behoren. De drie parken in het noorden van het land behoren tot de absolute hoogtepunten en worden door touroperators vaak als pakket aangeboden. Wij zetten ze op een rijtje.

Migratie van gnoes in Serengeti National Park | Foto: wldavies__istock

Serengeti National Park

Serengeti National Park is deel van het immense Serengeti ecosysteem, dat tot diep in Kenia doorloopt. Aan deze glooiende graslanden lijkt geen einde te komen. De inheemse Masai noemen het niet voor niets de “Eindeloze Vlaktes”. Het gebied is de trots van het noordelijke safaricircuit in Tanzania. Jaarlijks vindt hier een migratie plaats van meer dan 1,5 miljoen gnoes, een onwerkelijke ervaring. Ook stikt Serengeti National Park van de zebra’s, krokodillen, honingdassen, aapjes, luipaarden, olifanten, nijlpaarden en nog veel meer.

Ngorongoro-Krater | Foto: fernandoquevedo / iStock

Ngorongoro-Krater

Vulkanische kraters en bloeiende graslanden vormen het decor van een van de vruchtbaarste gebieden van Afrika. Dit is het beste gebied om de zogenaamde “Big Five” te spotten. Deze safari-top-5 bestaat uit leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Deze dieren (en nog vele andere) blijven het hele jaar door in de voedselrijke krater. Er is dus geen verkeerd seizoen om de Ngorongoro-krater te bezoeken. Tip: de hotels aan de rand van de krater bieden een schitterend uitzicht over de vlaktes.

Honderden flamingo's in Lake Manyara | Foto: MHGALLERY / iStock

Lake Manyara

Vanwege een beperkt aantal diersoorten en een kleiner oppervlakte dan de andere parken, staat Lake Manyara bekend als een safari light. Maar Lake Manyara is absoluut het bezoeken waard. Wat het park mist in grootte wordt gecompenseerd in schoonheid: bijna nergens in Afrika is de natuur zo inspirerend. Langs het water is veel begroeiing en kleur. Het immense Manyara meer is schitterend. Honderden flamingo’s pootjebaden in het water terwijl olifanten er hun dorst lessen. Ook vind je hier misschien wel de enige leeuwen in Afrika die zich de kunst van het boomklimmen hebben eigen gemaakt. Bijzonder!

Openingsbeeld: MHGALLERY / iStock