Op avontuur in Suriname: bezienswaardigheden in stad en binnenland

Jasmijn Wijnbergen

Laat je verrassen door het onvergetelijke Suriname. Paramaribo is een stad met vele fascinerende gezichten. Maar zo’n tachtig procent van het land maakt deel uit van het Amazonegebied, dus het is zonde om in alleen in de hoofdstad te blijven. Zoek het avontuur op en trek de binnenlanden in.

Paramaribo

Fort Zeelandia | Foto: atosan / iStock

De koloniale stad Paramaribo bevindt zich in het noorden van het land. Aan het Onafhankelijkheidsplein midden in de stad staan de belangrijkste gebouwen, zoals het Ministerie van Justitie en het Presidentieel paleis. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is Fort Zeelandia. Tegenwoordig is dit fort een museum, maar vroeger diende het onder meer als gevangenis. Vandaag de dag zijn er veel tentoonstellingen te zien over culturele diversiteit.

Direct aan de Surinamerivier vind je de grootste overdekte markt van het Caribisch gebied. Al van een afstand hoor je de marktkooplieden van deze Centrale Markt hun producten aanbieden. Koop er vers gevangen vis, sterke kruiden of fleurige kleding. De markt ligt aan het meest ontspannen plekje van Suriname: de Waterkant. Je kunt hier heerlijk dineren in een van de kleurrijke restaurantjes of koop een djogo (een literfles Surinaams bier) en geniet op de muur van de Waterkant van het uitzicht: de zon die in het mooie Surinaamse landschap wegzakt.

Surinaamse binnenlanden

Brokopondostuwmeer | Foto: jrothe / iStock

In het weekend trekken veel mensen de hoofdstad uit om tot rust te komen bij Colakreek. Deze natuurlijke badplaats dankt zijn naam aan het donkere water dat erg op cola lijkt. Regelmatig worden hier grote feesten gehouden waar originele Surinaamse muziekgroepen zich uitleven.

Ook het stuwmeer Brokopondo is de moeite waard om te bezoeken. Vroeger was dit gebied nog land, maar in de tweede helft van de twintigste eeuw werd er een meer gecreëerd. Van bomen die voor die tijd niet zijn gekapt steken nog stronken uit het water- een schitterend gezicht. Het meer is geliefd onder toeristen. Kies ervoor om met een kano te varen over dit adembenemende stuwmeer of maak een wandeling door het district en spot de brulapen die in het gebied leven.

Een stuk verder, diep in de Surinaamse binnenlanden vind je het eiland Apiapaati. In deze oase van rust kun je genieten van de ongestoorde natuur. Maak er kennis met de bewoners van dit gebied: de Saramaccaners. Ga ’s avonds samen met een gids op zoek naar kaaimannen en val na een uitputtende dag in je hangmat in slaap, terwijl de geluiden van uit de jungle langzaam wegvagen. 

Lees ook: Een eerste bezoek aan de drie Guyana's.  

Openingsbeeld: atosan / iStock