Ontmoet draken in Komodo National Park, Indonesië

Redactie Lonely Planet

Komodo National Park is een van de veelzijdigste landschappen van Indonesië: je vindt er de ruwe natuurlijke schoonheid van de vulkanische eilanden, maar ook schitterende koraalriffen boordevol zeeleven. Probeer in Indonesië de tijd te vinden het park te bezoeken; je kijkt er je ogen uit.

Ver weggestopt in de Indonesische archipel tussen Sumbawa en Flores vind je het territorium van ’s werelds ontzagwekkendste hagedis: de komodovaraan. De ora, zoals de varaan lokaal wordt genoemd, kan wel drie meter lang worden en weegt soms meer dan 100 kilo. Hij haalt met gemaakt een hert (ja, zelfs een mens) neer met zijn vlijmscherpe tanden en klauwen - en dodelijke gif - maar het is desondanks mogelijk om de beesten in het park (en op omliggende eilanden) op een veilige afstand gade te slaan.

Zicht op de vele kleuren van Komodo National Park | Foto: joakimbkk / iStock

Je kunt in de omgeving tevens uitstekend duiken - rondom de eilanden vind je prachtig koraal vol vissen en andere onderwaterwezens. De wateren rond Komodo en de omliggende eilanden zijn zo onmogelijk blauw als het een droombestemming betaamd - neem dus vooral de tijd om deze te ontdekken! Zie roggen over de zee glijden bij Manta Point, of speur naar zwart- en witpuntrifhaaien in het rustige, heldere water van Castle Rock. Wellicht komt er zelfs een dolfijn voorbij.

De enige manier om in het park te komen is met een georganiseerde boottrip vanaf Labuanbajo. Je kunt alles in een keer zien, maar neem liever de tijd en spendeer een of meerdere nachtjes op de boot. Een tocht rond het UNESCO Werelderfgoed met een ervaren crew zorgt niet alleen voor een authentieke ervaring, maar heeft ook direct een positieve invloed op de lokale gemeenschap en economie!

Indonesië is het land van avonturen! Ontdek hier meer.

Openingsbeeld: Ringo_Wong_hkherper / iStock