Ontdek de afgelegen Weereilanden in West-Zweden

Redactie Lonely Planet

De afgelegen Weereilanden, Väderöarna op z’n Zweeds, bestaan uit tientallen onbewoonde eilandjes pal naast het Kosterhavet Marine National Park in West-Zweden. Je kunt er geweldig hiken, zwemmen én uniek overnachten in een traditioneel rood huisje.

Een vaartocht van een uur is de enige manier om de zeer afgelegen eilandengroep in Zweden te bereiken. Wij stappen in het pittoreske kustplaatsje Hamburgsund in de provincie Bohuslän aan boord van een kleine veerboot die een paar keer per dag op en neer pendelt naar de Weereilanden. We varen langs kleurrijke houten huisjes met allemaal een eigen aanlegplek en een bootje voor de deur. Als we de haven uit zijn, versnelt de boot en de Väderöfjord strekt zich voor ons uit, bespikkeld met tientallen kleine rotseilandjes. Dan verdwijnt de kustlijn achter ons en is er niks dan open zee.  

De boot schiet over de hoge golven en na een adrenaline-opwekkende vaartocht verschijnt er aan de horizon nog een laatste eilandengroep: Väderöarna, bestaande uit zo’n 300 eilandjes, waarvan alleen het eiland Storö wordt bewoond. Voordat we de beschutte natuurlijk haven van dit eiland invaren, komen we nog de allergrootste zeehondenkolonie van Zweden tegen; de zeehonden hebben van een spitse granieten rots bij Storö hun thuis gemaakt. We varen de haven in en vergapen ons aan het turquoise water; het is zo helder dat we de bodem metersdiep onder ons kunnen ontwaren.

De veerboot vaart weer terug naar de vaste wal | Foto: Jurrien Veenstra

Rondom de haven staan een aantal traditionele, rode houten huisjes; de nalatenschap van de eilandbewoners die hier vanaf de 18de eeuw een zwaar leven leidden. Ze werkten als coast pilots; geharde zeebonken die schepen door de verraderlijke wateren rondom de eilanden gidsten. Er verbleven nooit meer dan vijf families op het eiland, volledig afgesneden van de bewoonde wereld. In 1966 verlieten de laatste pilots Storö en werden de Weather Islands, vernoemd naar de extreme weersomstandigheden die de eilanden vaak in hun greep houden, weer teruggegeven aan de natuur.

Toch is het vandaag de dag mogelijk om te overnachten op de Weereilanden. Locals Pia en Mikael Hansson uit Fjällbacka besloten namelijk om in 2005 met respect voor de natuur de oude pilot-huisjes om te toveren tot een herberg. In de eetzaal van het centraal gelegen gele Väderöarnas Värdshus aan de haven kunnen gasten nu terecht voor simpele, maar heerlijke gerechten bereid met zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De rode huisjes rondom de haven werden omgetoverd tot gastenkamers.

De gevel van de herberg op de Weereilanden | Foto: Jurrien Veenstra

We stallen onze spullen op de simpele, maar comfortabele kamer mét zeezicht en trekken onze wandelschoenen aan voor een hike over het eiland. Er zijn geen wegen op Storö, maar er loopt wel een wandelroute dwars door de velden en over de kale rotsen. We volgen de wegwijzers naar de haven en nemen dan een pad door de bloeiende heide. De route slingert omhoog over steeds steiler wordende kale rotsen en eenmaal boven hebben we een geweldig uitzicht over het eiland: de kleurrijke huisjes in de verte, paarse heide en knoestige bomen, rotsen in alle mogelijk vormen en overal waar je kijkt de eindeloze zee en een strakblauwe lucht.

‘Dit is zo’n bijzondere plek,’ vertelt manager Anne Hedlund terug in het Värdshus. ‘Ik kom uit Stockholm en was hier al een aantal keer geweest om te duiken – dit is de beste duikplek van heel Zweden. En telkens als ik hier kwam dacht ik; kon ik maar iets langer blijven. Dus toen er een vacature langskwam hoefde ik niet lang na te denken! Ook al is Storö maar klein, er is zoveel te ontdekken. Je hebt de oude uitkijktoren van de zee-pilots op de hoge rots naast de herberg die je kunt beklimmen, maar ook de kliffen rondom het eiland. Je kunt hier echt uren wandelen. Het meest spectaculair zijn de stormen; golven van 8 meter hoog die zich op de rotsen smijten. Op dat soort momenten voel je je echt verbonden met de geschiedenis van deze plek. De families van de pilots hebben hier ook zulke stormen meegemaakt en dan zonder elektriciteit of contact met het vasteland. Ongelofelijk!’

De uitkijktoren waar pilots vroeger naar schepen speurden | Foto: Jurrien Veenstra

Na een stevig avondmaal van fish pie, aardappelen, verse sla en cranberries beklimmen we de trappen die uitgesleten zijn in de hoge rots waar de uitkijktoren op staat. Anne vertelde ons dat haar favoriete plek op het eiland nog net iets verder ligt, op een klif die uitkijkt op de zee, dus we volgen haar advies en lopen langs de uitkijktoren om verder te klauteren over de rotsen. We komen net voor de zonsondergang aan op het uiterste westpunt van het eiland, waar behalve een paar in zee gestorte rotsblokken niet anders te zien is dan de zee en de zon die langzaam richting de golven zakt. We ademen de zilte lucht in en kijken toe hoe de lucht eerst oranjegeel kleurt, dan warmrood en uiteindelijk vaalroze. Onder ons slaan de golven ritmisch op de kliffen en afgezien van een meeuw die langs vliegt, voelen we ons voor even alleen op de wereld. 

Zonsondergang op de Weereilanden | Foto: Jurrien Veenstra

Make it happen

De veerboot naar de Weereilanden vertrekt vanaf Hamburgsund en Fjällbacka, een kustplaats die beroemd werd door de misdaadromans van Camilla Läckberg. Je kunt Väderöarna op een dag bezoeken, maar nog veel mooier is het natuurlijk om een nachtje op het eiland Storö te overnachten. Dan heb je de tijd voor een uitgebreide hike, een frisse duik in zee en een van de activiteiten met gids die er worden aangeboden, zoals een kreeften-vistocht. ’s Avonds kun je ook nog genieten van een sauna en hottub bij de haven. Väderöarna is het jaar rond geopend voor bezoekers. Dagtrip met lunch vanaf €50 p.p.; overnachting incl. overtocht, een uitgebreid ontbijt, lunch en diner vanaf €195 p.p.; check de actuele prijzen via vaderoarna.com.

Wil je nog meer van de regio vanaf het water beleven, maak dan een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg, waar je reis langs de westkust begint. Of bekijk een van de andere routes van Stena Line. Meer over de Weereilanden en de ruige kust van Bohuslän lees je op de website van West Sweden. Kijk voor meer Zweden-inspiratie op de Nederlandstalige website van Visit Sweden

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra