Ontdek Aruba te voet: dit zijn de mooiste hikes van het eiland

Redactie Lonely Planet

Aruba is met zijn Caribische golven en witte zandstranden al lang geen onontdekte parel meer. Laat de fascinerende binnenlanden met woestijnlandschap je uitnodigen om onder die parasol vandaan te komen en een wereld van avonturen in te trekken. 

Om het meeste te halen uit je verblijf op dit tropische paradijs, trek je een paar comfortabele wandelschoenen aan, bescherm je jezelf goed tegen de zon en hitte met voldoende water en zonnebrandcrème en ga je op pad naar deze prachtige plekken. 

Conchi Natural Pool Trail

7,7 kilometer; 3 uur; licht

Verharde wegen maken plaats voor een grindpad dat leidt naar Conchi Natural Pool. Dit rotsachtige zwembad op een afgelegen stuk van de oostkust van het eiland is verreweg de meest populaire natuurlijke attractie op het eiland. Maar waar de meeste bezoekers zich er door een voertuig met vierwielaandrijving heen laten brengen, kun je ook kiezen voor een sportievere en mooiere route. 

Wandelaars worden ruimschoots beloond voor hun moeite met een tocht die uitzicht biedt over het hele eiland, gangpaden die tussen cactussen door lopen en misschien spot je onderweg wel wilde dieren. Het hoofdpad begint bij het bezoekerscentrum van het Arikok Nationaal Park. 

Het laatste deel van de route kan druk zijn, omdat dit ook de weg is waar de jeeps langs rijden, dus vertrek ’s morgens vroeg om volop te kunnen genieten van een van de meest afgelegen en mooiste gebieden van Aruba.

Van Calbas naar Wariruri Bay naar Bushiribana

7,2 kilometer; 2,5 uur; licht

Als je de ruïnes bij Bushiribana bezoekt, wandel dan zeker door naar de zandstenen baai bij Wariruri Beach. Dit afgelegen strand is een hotspot voor de surfers van het eiland, omdat een rif voor de kust ervoor zorgt dat hier altijd uitstekende golven zijn. Wairuri ligt naast een cactusbos en is een perfecte plek om je te laten meevoeren door de sfeer van Aruba, om te fotograferen of om gewoon even uit te rusten op een handdoekje, mensen te kijken en op te gaan in de omgeving. 

De rondwandeling staat aangegeven met witte pijlen en brengt je langs een rivier die wordt omringd door cactussen en vulkanische rotsformaties. Kies voor een vertrek vanaf het beginpunt bij Calbas of die bij Bushiribana Gold Mill. 

Van Sero Jamanota naar Fonteingrot naar Dos Playa

13,6 kilometer; 4,5 uur; gemiddeld zwaar

Beklim tijdens deze epische dagwandeling de hoogste top van Aruba en bewonder kunstwerken die hier meer dan 1000 jaar geleden werden achtergelaten. Het woestijngebied is niet het eerste waar je aan denkt bij een tropisch eiland in de Caraïben, maar het is adembenemend mooi. Ook als je wilde dieren hoopt te spotten ben je hier op de juiste plek: er leven wilde ezels, ratelslangen, hagedissen en parkieten. 

In zo’n 40 minuten wandel je naar de bijna 190 meter hoge top van Sero Jamanota voordat je het met cactussen beladen pad afdaalt naar de Fonteingrot. In deze grot vind je de meer dan 1000-jaar oude Arawak-tekeningen van insecten, planten en monumenten. Sluit je reis af met een uitstapje van 2,5 kilometer naar de ongerepte, dubbele baai van Dos Playa, een belangrijke broedplaats voor schildpadden. 

Openingsbeeld: Ultima_Gaina / iStock